Linkovi

Znači li američki plan za više racija protiv ISIS-a proširenu i dugoročnu misiju?


Po nekim analitičarima, ono što američko Ministarstvo obrane naziva ''obuka i pomoć'' na Srednjem istoku počinje izgledati sve više kao borba.

Video snimak spašavanja taoca u Iraku pokazuje koliko su američki vojnici blizu opasnim napadima militanata Islamske države.

Američke postrojbe, rame uz rame s kurdskim snagama, iza neprijateljskih linija, s jednim Amerikancem poginulim uslijed pucnjave ISISA.

''Da, on je poginuo u borbi. Upravo to se dogodilo,'' izjavio je američki ministar obrane Ash Carter.

Ministar Carter i drugi dužnosnici Pentagona pozvali su ovog tjedna na nove upade ove vrste.

''Nismo zadovoljni, niti olako shvaćamo gdje se trenutno nalazimo, i nećemo biti zadovoljni dokle god ISIL ne bude poražen,'' rekao je general Joseph Dunford, načelnik Američkog združenog stožera.

Ali, da li ovaj plan za pojačanje racija znači proširenje misije?

''Možda, li ne radi se o kompletnoj promjeni,'' smatra Daniel Serwer sa Sveučilišta Johns Hopkins.

''Postoje vremena kad, na primjer, morate pojačati operacije, kad gubite ili ne postižete napredak. I, ukoliko je eskalacija prodiskutirana, dobro promišljena i shvaćena, onda ona ponekad može biti pravi odgovor,'' komentira Michael O'Hanlon sa Instituta Brookings.

Oni na terenu kažu da tekuće operacije u Iraku nimalo ne liče glavnim američkim borbenim misijama u ranijim ratovima u toj regiji.

''Masovne koncentracije američkih snaga koje vrše aktivnu ophodnju i napade protiv specifičnih neprijateljskih lokacija u cilju zauzimanja i zadržavanja teritorija....ovo sada nimalo ne liči tome,'' kaže pukovnik Steve Warren, glasnogovornik Koalicije.

A ministar obrane Carter kaže da rasprava o tome da li Sjedinjene države prekoračuju svoju misiju slanjem ''kopnenenih postrojbi na terenu'' znači da se brkaju specifične akcije sa sveopćom ulogom američkih snaga:

''Mislim da, do određene mjere, treba naglasiti razlike u riječi ''borba'' - ne radi se o borbi u sklopu određene operacije, već u sklopu misije, a sveopća misija američkih snaga u Iraku je osposobiti i motivirati lokalne snage - opremanjem, obukom, savjetima, i drugim vrstama pomoći.''

Znači li američki plan za više racija protiv ISIS-a proširenu i dugoročnu misiju?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

XS
SM
MD
LG