Linkovi

Operacija srca i bračno stanje


Heart surgery
Heart surgery

Prema jednom novom istraživanju, brak smanjuje smrtnost nakon operacije srca.

Istraživači sa medicinskog fakulteta Perelman, Univerziteta Pennsylvania objavili su članak u žurnalu Američkog udruženja liječnika o svom nalazu da pacijenti razvedeni, udovci ili koji žive odvojeno od svojih supružnika imaju otprilike 40 odsto veću šansu da umru ili da “razviju novu funkcionalnu nesposobnost” tokom prve dvije godine nakon operacije srca, za razliku od onih pacijenata koji žive u braku.

"Dok smo uspjeli utvrditi da su šanse za preživljenje nakon većih hirurških zahvata vjerovatno veće među ljudima koji su u braku, još uvijek se ne zna kako se brak zapravo povezuje sa aktualnim funkcijama nakon zahvata. “ – kaže koautor studije, Dr Mark Neuman.

Razumijevanje ove povezanosti biće od koristi za prepoznavanje pacijenata kojima je potrebna dodatna podrška i intervencije usmjerene na poboljšanje funkcionalnog oporavka.”

Istraživači su analizirali preko 1500 preživjelih pacijenata nakon operacije srca i došli su do rezultata da je 65 odsto njih bilo u braku, 12 odsto razvedenih ili odvojenih, 21 odsto su bili udovci, a 2 odsto njih nikad nije bilo u braku.

Godinama kasnije došli su do rezultata da je 19 odsto onih u braku, 29 odsto od razvedenih ili odvojenih, i 20 odsto onih koji nikad nisu bili u braku je umrlo ili steklo invaliditet koji ih je spriječavao u obavljanju osnovnih dnevnih funkcija.

Ova studija samo potvrđuje ranija istraživanja koja su ukazala na važnost sistema socijalne podrške na smanjenje smrtnosti, kao što je to postojanje supružnika. Istraživači međutim upozoravaju i na to da su dodatne studije neophodne za “razumijevanje i definiranje mehanizama koji povezuju bračno stanje sa ishodima hirurških zahvata.”

Takvo razmišljanje je naišlo na odbravanje i istraživača koji nisu učestvovali u ovoj studiji.

Dr. Ashish Shah, šef odjeljenja za presađivanje srca Medicinskog centra univerziteta Vanderbilt je izjavio da pacijenti koji imaju nekoga uz sebe bolje prolaze od ostalih pacijenata. Ključno je da se sada vidi kako obezbijediti sličnu podršku tim ljudima koji nisu u braku ili su izgubili svog partnera, kaže Dr. Shah.

To smo oduvijek znali da ljudi koji su imali nekoga pored sebe brže su se oporavili”- Shah je izjavio za ABC News. “Većina hirurga se slaže da emocionalni stres dovodi do komplikacija prilikom operacija.”

XS
SM
MD
LG