Linkovi

Počinje puštanje zatvorenika na slobodu iz američkih zatvora


U Sjedinjenim državama su započeli sa najvećim otpuštanjem zatvorenika u povijesti, a odredba stupa na snagu u petak, 30. oktobra. Federalne smjernice za izricanje kazne su smanjene za hiljade prestupnika po pitanju droge kojima će se zatvorska kazna sniziti u prosjeku za dvije godine.

Novinarka Glasa Amerike, Carolyn Presutti je razgovarala sa zatvorenikom Gregom Nelsonom, koji odbrojava sate do svoje slobode, a popričala je i sa protivnicima ranog izlazka iz zatvora.

Za Nelsona, odlazak autobusom iz tranzitnog centra do apoteke je novi vid slobode koji nije imao tokom poslednje tri godine, i on je veoma zahvalan što je izvan zatvorskih zidova.

2012. godine, policija ga je uhvatila na djelu prilikom predaje heroina u vrednosti od šest hiljada dolara. Bio je diler droge, a istovremeno i ovisnik – kako sam kaže.

A sad je Nelson jedan od prvih šest hiljada prestupnika koji će biti pušteni rano na osnovu novih smjernica kažnjavanja. Postupak ima za cilj da snizi oštre kazne za nenasilnička djela i da smanji prenatrpanost zatvora.

"Mi smo ih sve strpali u zatvor jer je to bilo najlakše. Ljudima je laknulo, ali time nije povećana sigurnost, a zatvori zaista koštaju puno." – kaže Julie Stewart koja vodi organizaciju "Porodice protiv obaveznog minimuma".

Broj krivičnih djela u Americi u poslednjih pet godina je opao za 12 odsto. Protivnici - uključujući i tužioce - predviđaju ponovni porast kriminala uslijed smanjenja kazni.

"Čak i kad diler droge ne upire pištolj u vaše lice i ne puca u svog rivala, mi smatramo da je trgovina drogom uvijek povezana sa nasiljem."- izjavio je Steve Wasserman, iz Nacionalnog udruženja tužilaca.

U tranzitnom centru gdje Nelson privremeno živi, zaposleni su pune ruke posla.

Puštenim zatvorenicima se nudi pomoć u traženju posla i stana, a ovdje mogu ostati samo do svoje konačne slobode. Studije međutim ukazuju na to da troje od četvoro puštenih se ponovo vraća u zatvor. Programi rehabilitacije to mogu da ublaže.

"Potrebna im je pomoć za uspjeh da se ne bi vratili ranijem načinu života koji ih je i odveo u zatvor."- kaže Jennifer Masslieno iz organizacije "Volonteri Amerike".

Po Gregu Nelsonu, pomoć za povratak u zajednicu je dragocjena, ali je proces spor.

Šest hiljada puštenih je samo početak. Narednih nekoliko godina planiran je izlazak još 40 hiljada kažnjenika iz zatvora, a to je polovina svih zatvorenika u Americi, osuđenih zbog droge.

XS
SM
MD
LG