Linkovi

Šta u kongresu znači biti predsjedatelj Zastupničkog doma?


Kongresmen iz Wisconsina Paul Ryan je izabran za novog predsjedatelja Zastupničkog doma i zamijeniće Johna Boehnera koji odlazi u mirovinu. Većina u Zastupničkom domu - republikanci - su lako izabrali 45-godišnjeg Ryana, koji ovom pozicijom postajejedna od politički najmoćnijih figura u Washingtonu.

Predsjedatelj Zastupničkog doma je, odmah iza potpredsjednika, drugi po redu koji bi - po potrebi - mogao naslijediti predsjednika. On se također nalazi na najvišoj poziciji u Zastupničkom domu Kongresa. Matt Wasniewski, istoričar, kaže da je uloga predsjedatelja ključna.

Tokom decenija je predsjedatelj Zastupničkog doma postao glavni administrator te strane američkog kongresa. On u suštini donosi konačne odluke o gotovo svim pitanjima u tom domu Kongresa, kaže Matt Wasniewski.

Profesor na katoličkom univerzitetu Matthew Green kaže da je dio predsjedateljevog posla predstavljati Zastupnički dom - dakle praktički američki narod - pred senatom, predsjednikom i javnosti.

I povrh svega, on je vodeći lider u svojoj stranci, što je obično način na koji se on bira. Stoga je osoba na tom položaju prvenstveno odgovorna za pružanje pomoći svojoj stranci da usvaja zakone, za regrutiranje kandidata za određene funkcije, za prikupljanje sredstava za one koji se kandidiraju za funkcije u njegovoj stranci. On zaista ima dosta odgovornosti, kaže Matthew Green.

Frederick Muhlenberg iz Pensilvanije je postao prvi predsjedatelj Zastupničkog doma 1. aprila 1789. U početku su predsjedatelji imali većinom parlamentarnu, a ne političku ulogu. Ali vremena su se promijenila.

Od njih se očekivalo da se drže dalje od politike ili stranačkih sukobljavanja. Ali postepeno, u 19-om vijeku, kako su stranke jačale, predsjedatelji su više preuzimali ulogu stranačkih lidera. To je počelo u drugoj polovini 19-og vijeka i nastavilo se i do danas, objašnjava Matthew Green.

U modernom kongresu, on je osoba koja može pokrenuti rasprave o važnim pitanjima, osoba koja postiže dogovore, koja je sposobna pregovarati sa raznim stranama u stranci, kao i ona koja komunicira sa drugom strankom, kaže Matt Wasniewski.

Ali iako je ta pozicija važna, na nju može biti izabran bilo ko, ne samo članovi Zastupničkog doma.

U ustavu se ne kaže sasvim jasno ko može biti predsjedatelj, samo se kaže da ga bira Zastupnički dom. Kako sam već rekao, teoretski, bilo ko može biti predsjedatelj Zastupničkog doma, ne mora čak biti ni član kongresa, kaže Matthew Green.

Oba stručnjaka ipak ističu da su do sada 53 predsjedatelja bili članovi Zastupničkog doma. Dosadašnji predsjedatelj, John Boehner, je objavio svoju ostavku prošlog mjeseca, čime je okončao gotovo šestogodišnji mandat pun čestih napetosti unutar vlastite republikanske stranke. Tradicionalno, predsjedatelj Zastupničkog doma je lider stranke koja ima većinu. Ali on se bira većinskim glasanjem svih 435 članova Zastupničkog doma.

XS
SM
MD
LG