Linkovi

Superheroji najpopularniji kostimi za Halloween


Za Halloween, kostimi su nekad bili jednostavni, napravljeni kod kuće poput plahte za duha ili šešira i metle za vješticu. Ali danas postoji čitava industrija koja nudi veliku raznolikost.

U subotu, 31. oktobra se u Sjedinjenim državama, i širom svijeta, obilježava Halloween - Noć vještica, kako to neki zovu... U Sjedinjenim državama djeca vole da se obuku u smiješne i zastrašujuće kostime i da odu na tzv. "trick or treat" (trik ili počašće) - u pohod radi dobijanja slatkiša.

U prodavnici Total Fright ima strašnih maski i brkova, smiješnih šešira i kostima u izobilju, jer to je jedna od najvećih specijalizovanih radnji u okolini Washingtona.

"Pokucaću na vrata pa ću da se sakrijem, zatim ću ih uplašiti, pa će onda oni bacati slatkiše, a ja ću ih pokupiti," kaže devetogodišnji Robinson Andino.

Ali Halloween nije samo za djecu.

"I odrasli i porodice se okupljaju i slave," kaže Lorenzo Caltagirone, vlasnik radnje ''Total Fright.''

"I ja volim da se obučem, mada više ne idem u pohod na slatkiše jer sam zvanično odrasla," kaže Catherine Kuo, u kupovini kostima za Halloween.

Ove godine su u modi kostimi nostalgije - superheroji iz starih stripova, filomova i televizijskih serija - poput Batmana.

"Puno je kostima iz filmova, inspirisanih filmovima," dodaje Lorenzo Caltagirone.

Kostimi iz Rata zvijezda su omiljeni - pogotovu sad što novi film iz serije stiže u kina u decembar.

"Rat zvijezda je popularan već decenijama, a jedan od najtraženijih kostima za Halloween je zlikovac Darth Vader," komentira Lorenzo Caltagirone.

A pošto je u Americi i politička sezona u toku, nije ni čudo što se i maske Hillary Clinton i Donalda Trumpa puno traže.

"Hillary i Donald Trumps se trenutno najbolje prodaju, maska Donalda Trumpa je već i rasprodata. I predsjednička maska Obame je jako popularna. Masku predsjednika Obame imamo i obliku bundeve," kaže Lorenzo Caltagirone.

Student iz Francuske Raed Bokhari ide na svoj prvi američki Halloween obučen kao zombi:

"Ljudi ih se plaše iako nisu stvarni. Ono što ih čini strašnim je to što su krvoločniji od svih drugih stvorenja u filmovima."

"Po novom trendu, čak i djevojčice žele da izgledaju zastrašujuće,'' kaže Lorenzo Caltagirone:

Margaret Batton, izvođačica na trapezu, sprema nešto jako neobično za Halloween:

"Odabrala sam kostur jer ću da nastupim na letećem trapezu u predstavi, a odlučili smo da nosimo tipične kostime, i u ovom kostimu lako se leti i kreće."

Kostima ima za svakog i za svaku priliku, bez obzira da li će neko da leti, da ide na žurku, ili u pohod na slatkiše.

Superheroji najpopularniji kostimi za Halloween
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

XS
SM
MD
LG