Linkovi

GBT, teleskop u potrazi za signalima iz svemira


Najrazvijeniji radio teleskop na svijetu, Green Bank u Zapadnoj Virdžiniji, pokušava odgonetnuti ima li inteligentnog života u svemiru,...i u procesu ograničava lokalnom stanovništvu, između ostalog, korištenje mobilnih telefona.

Robert C. Byrd Green Bank teleskop - skraćeno: GBT, smješten na jednoj planini u zapadnoj Virdziniji, najveći je svjetski kompletno upravljiv radio teleskop.

"Površina reflektora je vrlo velika, tacnije 2,3 ara odnosno 0,9 hektara.
Na površinu tog reflektora može se smjestiti jedan tipičan stadion za koledž nogomet. On može primiti signal koji je tako mali da, laički rečeno, predstavlja ekvivalent za energiju koju ispušta jedna pahuljica kad padne na tlo,"
kaže Michael Holstine, GBT menadžer.

GBT je 2000.-te godine zamijenio stari teleskop. To je jedan od dva ključna teleskopa koji se koriste u instituciji za istraživanje svemira, "Breakthrough Listen.“

Ta institucija je je desetogodičnji projekat ruskog tajkuna Yurija Milnera i britanskog naučnika Stephena Hawkinga, u vrijednosti od 100 miliona dolara, s ciljem potrage za inteligentnim vanzemaljskim životom.

" Ovo će biti fantastično! Ovo je prvi put da možemo zaista reći da je zajednički napor uložen u potrazi za signalima iz svemira,'' kaže Karen O'Neil, jedna od vođe projekta GBT.

Pošto su ovi radio teleskopi izuzetno osjetljivi na radio smetnje,
Federalna komisija za komunikacije je naredila da se oformi Nacionalna mirna zona oko Green Banka 1958. godine, površine 34.000 kvadratnih kilometara u kojoj je korišćenje mobilnih telefona, Wi-Fi-ja, i drugih radio uređaja strogo ograničeno zakonom.

Međutim, lokalno stanovništvo se naviklo na to.

"Mislim, nije to tako strašno. Glavno ograničenje je za mobilne telefone. Nakon što izadjete iz neposrednog područja, i dalje možete koristiti svoje mikrovalne pećnice, televizore, sve te stvari," kaže Donnie Ervine, vlasnik pumpe.

"Mi nemamo sistem za mobitele, i ne možemo koristiti aparate sa kratkim talasima.To je mala žrtva. Ali pošto ih nikada nije ni bilo, ne nedostaju nam," izjavljuje Harold Crist, stanovnik iz mjesta.

Ograničenja izazivaju, međutim, neke neugodnosti za policiju.

"Kad sam na poslu blizu opservatorije, malo sam više napet i malo više uplašen, ne stvarno uplašen, ali na oprezu jer ne znam da li ću biti u stanju da pozovem ikoga ako mi je potrebna pomoć," kaže Samuel Hummel, šerif okruga Pocahontas.

Posjetitelji se pitaju da li je neko u svemiru "bio u stanju da se poveže na" teleskop do sada.

"Ili ćemo naći signal koji će biti izvanredan, ili ga nećemo pronaći, ali onda znamo da ga ne tražimo na pravi način. To ne znači da ne postoji inteligentni život u svemiru, to znači da tehnika koju trenutno koristimo u potrazi za njim, ne funkcionira," zaključuje Karen O'Neil.

Ima li inteligentnog života u svemiru? Green Bank teleskop nam možda može pomoći da odgovorimo na to pitanje - ali treba još sačekati.

GBT, teleskop u potrazi za signalima iz svemira
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

XS
SM
MD
LG