Linkovi

Film ''Truth'' - opominjuća priča o rizicima i odgovornosti novinarskog posla


Režiser filma James Vanderbilt (s lijeva), producent William Sherak, glumica Cate Blanchett i producent Bradley J. Fishcer
Režiser filma James Vanderbilt (s lijeva), producent William Sherak, glumica Cate Blanchett i producent Bradley J. Fishcer

2004. godine, izvještajem TV mreže CBS sugeriralo se da je predsjednik George W. Bush eskivirao vojnu službu tijekom 1970-ih godina. Potom se otkrilo da su dokumenti koji su podupirali tu priču vjerojatno lažni, a cijeli skandal je koštao nekoliko iskusnih novinara i producenata radnog mjesta.

Dan Rather, ugledni voditelj američke TV mreže CBS, i njegova nagrađivana, dugogodišnja producentica Mary Mapes, razotkriju dokaze da je predsjednik George W. Bush, koji se tada kandidirao za drugi mandat, iskoristio svoje obiteljske i političke veze da izbjegne služiti u Vijetnamskom ratu, prijavivši se u Nacionalnu gardu. Pronađena dokumentacija također je otkrila da on u gardi nije ispunjavao dužnosti pilota.

Mary Mapes i njen tim potvrde autentičnost potpisa na dokumentima i dobiju potvrdu od nekoliko izvora o ispravnosti dokumenata. Misleći kako su time dokazali slučaj, objave priču na televiziji, s Danom Ratherom na čelu, 8. septembra, dva mjeseca prije predsjedničkih izbora.

Čestitke nisu trajale dugo. Konzervativni blogeri tvrde da su dokumenti lažni, puke kompjuterske tvorevine, a ne kopije materijala napisanog pisaćim strojem sedamdesetih godina. Kad tim zatraži od jednog izvora da izađe u javnost, on nije u stanju potvrditi porijeklo kopija.

Dan Rather je prisiljen odstupiti s položaja voditelja na CBS-u, a Mary Mapes suočena je s internom istragom o njenim motivima da objavi priču.

Film, temeljen na memoaru Mary Mapes, ''Istina i dužnost: Tisak, predsjednik i privilegij moći,'' pruža suosjećajan osvrt na energičnu producenticu na CBS-u, koja nosi sav teret odgovornosti za spomenutu priču. Film nagovještava da je mreži bila žrtveno janje, kako bi CBS zaštitio svoje interese u politički nabijenoj situaciji.

Film izbjegava zamku pristranosti, zahvaljujući sjajnoj glumačkoj ekipi i pronicljivom režiseru. Robert Redford igra pribranog Dana Rathera, a interpretacija Cate Blanchett kao kontroverzne producentice vrijedna je nominacije za Oskara.

Režiser James Vanderbilt razotkriva priču umjerenim i uravnoteženim korakom, pružajući gledateljima, korak po korak, dekonstrukciju novinske priče u kojoj je istina iščezla u detaljima.

Film ''Truth'' - opominjuća priča o rizicima i odgovornosti novinarskog posla
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

XS
SM
MD
LG