Linkovi

Imigrant iz Južne Koreje donosi pozitivnu energiju djeci beskućnicima


Broj djece beskućnika u SAD-u posljednjih se godina sustavno povećava i danas iznosi oko dva i pol milijuna. U samom glavnom gradu, procjenjuje se da preko tisuću 200 djece živi u skloništima ili na ulici. Jedan korejski imigrant sebi je dao zadatak da unese promjene u život neke od te djece.

Dong Kim svakog dana dolazi na nekoliko sati u DC General, najveće sklonište za beskućnike u Washingtonu. Donosi rižine okruglice i voće, i priređuje razne aktivnosti za djecu koja žive u prihvatilištu. Djeca ga zovu Master Dong.

''Volim pjevati s Masterom Dongom. A volim i jesti okruglice od riže s Masterom Dongom. Volim sve aktivnosti s njim,'' kaže Aerial, petogodišnja djevojčica iz ovog skloništa za beskućnike.

Kimov program, koji ima određenu duhovnu notu, mješavina je borilačkih vještina, meditacije i vrtlarstva. U tome mu pomažu tinejdžeri dobrovoljci.

''Učim ih da znaju da imaju dom. Kad pričamo o domu, sva djeca pokazuju na svoje tijelo. A veliki dom nam je priroda,'' pojašnjava Dong Kim.

Kim kaže da je ideja o dobrovoljnom radu proizašla od njegove majke:

''Moja je majka došla iz Južne Koreje na dodjelu moje sveučilišne diplome. Upitala me zbog čega u tako bogatoj zemlji toliko ljudi spava na ulici, i zašto ja ne pomognem tim ljudima.''

No, on nije bio zainteresiran za to sve do prije 19 godina, kad je njegova majka umrla od moždanog udara.

''Bio sam jako tužan, i u meni je odzvanjao glas moje majke. Otišao sam u sklonište za beskućnike. Vidio sam djecu koja tamo žive i počeo raditi s njima,'' dodaje Kim.

Za Kima, vrtlarstvo je način da se djeca ponovno povežu sa srećom:

''Kad nešto posade, ispuni ih divan osjećaj jer shvate da mogu nešto podići. Djeca koja žive u skloništu za beskućnike nemaju osjećaj da nešto posjeduju. A ovako, svakog dana, kad se vrate iz škole, mogu se za nešto brinuti.''

Djeca također uče o pomaganju drugima. Kompostiraju i stvaraju zemlju s glistama. Obogaćenu zemlju šalju drugoj djeci u siromašnim dijelovima svijeta i izbjegličkim kampovima:

''Na taj način djeca uzgajaju vlastito povrće i osjećaju se vrlo ponosnima što mogu pomoći drugoj djeci.''

Roditelji uočavaju pozitivne promjene na svojoj djeci koja sudjeluju u Kimovom programu.

''Moj sedmogodišnji sin imao je problema s ponašanjem u školi. Bio je agresivan prema nastavnicima i drugim učenicima. Nakon rada s Masterom Dongom, njegovo se ponašanje uvelike popravilo,'' kaže Traniceia Campbell, prebivateljica u ovom skloništu.

Kim financira svoje aktivnosti novcem koji zarađuje podukom borilačkih vještina u školama i crkvama. On planira proširiti svoj program na djecu u izbjegličkim kampovima i onu koja žive na ulicama u Turskoj jer, kako kaže, djeca su naša budućnost.

Imigrant iz Južne Koreje donosi pozitivnu energiju djeci beskućnicima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

XS
SM
MD
LG