Linkovi

Nemiri u Turskoj još više udaljili mogućnost članstva u EU


Oštri potezi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana prema kurdskoj manjini i medijima pred parlamentarne izbore sljedećeg mjeseca, rasplamsali su dugotrajnu skepsu europskih lidera, a analitičari kažu da se vjerojatnost pripajanja Turske Europskoj uniji čini daljom nego ikad.

Sve to usprkos ovotjednoj ponudi Njemačke da podrži brži ulazak Turske u Europsku uniju u zamjenu za pomoć Ankare u obuzdavanju sve veće migrantske krize u Europi.

Neprestana navala očajnih izbjeglica i migranata na pragu Europe potaknula je lidere Europske unije da ponude Turskoj neke neuobičajene koncesije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel početkom ovog tjedna posjetila je Tursku. Ona je pritom izjavila:

''Postoje dobri razlozi zbog čega su se Europska unija i Turska složile na tješnju suradnju po pitanju bržeg procesa ulaska u članstvo, podjele tereta, oslobađanja od viza i sporazuma o povratku ilegalnih migranata. Ti razgovori obećavaju i oni će se nastaviti.''

Nastavak pregovora o članstvu je među onim što je Europska unija spremna ponuditi Turskoj u zamjenu za suzbijanje priljeva migranata. Turska je već primila dva i pol milijuna izbjeglica, više nego ikoja druga zemlja, a njen lider je prošlog tjedna izrazio skepsu da će ikakve koncesije od strane Turske dovesti do članstva u Europskoj uniji.

Zapadna Europa već dugo oklijeva oko prihvaćanja Turske u Europsku uniju, a prizori političkih nemira u zemlji, uključujući bombaške napade 10. oktobra na prosvjedu za mir, ušutkivanje medija i pripadnika kurdske manjine, pojačavaju to ustezanje.

''Od samog početka, odnos između dvaju zemalja temeljen je na nepovjerenju i nelagodi. Brojni europski lideri ne žele da Turska postane članicom kluba, dok u samoj Turskoj želja za pridruživanjem Europi proističe uglavnom iz ekonomskih razloga, a ne zbog želje za većom demokracijom i poštivanjem ljudskih prava u zemlji,'' rekao je Fadi Hakura iz organizacije Chatham House.

Nasilje i tenzije zasjenili su razdoblje pred izbore, koje je Erdogan zakazao za 1. novembra, nadajući se da će ponovno osvojiti većinu u parlamentu, koju je njegova stranka izgubila proteklog juna.

Bez obzira hoće li do toga doći, izgled pridruživanja Europskoj uniji i ekonomska korist koju ono donosi, kao i obećanje za ukidanjem viza, mogli bi rezultirati većim brojem glasova za Erdoganovu stranku.

Nemiri u Turskoj još više udaljili mogućnost članstva u EU
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

XS
SM
MD
LG