Linkovi

Zaštitne kreme oštećuju koraljne grebene


Upotreba zaštitnih krema protiv sunca može smanjiti rizik od najopasnijih oblika raka kože za 50 posto. Na nesreću, kako pokazuje jedno novo istraživanje, te iste kreme rezultiraju teškim oštećenjima po koraljne grebene koji su ionako u velikoj opasnosti širom svijeta.

Istraživanje su proveli znanstvenici Sveučilišta Centralne Floride i objavili svoje nalaze u današnjem izdanju časopisa Archives of Environmental Contamination and Toxicology.

Studijom su testirane vode oko koraljnih grebena na Havajima i Karibima, u kojima je otkrivena visoka koncentracija kemijskog spoja oksibenzona.

Oksibenzon je jedan od najuobičajenijih sastojaka u zaštitnim kremama, ali je vrlo štetan po koralje. Prema istraživanju, taj spoj ne samo da ubije koralje nego i izaziva oštećenja DNK u odraslij koralja, kao i deformacije larvi.

Jedan od znanstvenika studije, John Fauth kaže da štete na koraljnim grebenima ne pogađaju samo koralje nego i ljude.

„Koraljni grebeni su najproduktivniji morski ekosistem u svijetu, koji podržavaju i komercijalno i rekreacijsko ribarenje, kao i turizam,“ kaže Fauth i dodaje: „Uz sve to, koraljni grebeni štite obalu od najtežih plimnih i olujnih udara mora i oceana. Globalno, ukupna vrijednost koralja je ogromna. A, oni su u opasnosti i bez oksibenzona.“

Kako se, onda, možemo zaštititi od sunca i uživati u vodi, a da ne oštetimo koralje?

Fauth preporuča zaštitna sredstva protiv osipa ili ronilačka odijela. Već postoji i velik izbor odjeće i kupaćih kostima koji imaju ugrađenu zaštitu od sunca.

XS
SM
MD
LG