Linkovi

SAD: Uz krizu u vodstvu, Kongresu se približavaju i važni fiskalni rokovi


Predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner na Capitol Hillu u Washingtonu, 25.9. 2015.
Predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner na Capitol Hillu u Washingtonu, 25.9. 2015.

U vrijeme prevrata i neizvjesnosti na Capitol Hillu, američki Kongres suočen je s kritičnim fiskalnim rokovima, a zakonodavci koji se vraćaju s jednotjednog raspusta i dalje se pitaju tko će predsjedati Zastupničkim domom.

Prošlo je skoro mjesec dana otkad je predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner najavio svoj odlazak:

''Jutros sam obavijestio kolege da ću odstupiti s položaja predsjedatelja Zastupničkog doma i napustiti Kongres krajem oktobra.''

Njegov nasljednik još nije izabran. Kongresnik Paul Ryan, predsjednički kandidat Republikanske stranke 2012.-e godine, nastavlja se opirati pojačanom pritisku vodećih u stranci da se prijavi na taj položaj. Vakum u vodstvu mogao bi prisiliti Boehnera da odgodi odlazak u mirovinu i nastavi voditi razjedinjeno Republikansko vijeće uslijed približavanja vrlo važnih rokova plaćanja.

Proteklog tjedna, Ministarstvo financija obavijestilo je Boehnera da bi američka vlada mogla ostati bez rezervi do 3. novembra ukoliko se povećaju pozajmice savezne vlade.

''To bi, po prvi put u povijesti, moglo staviti Sjedinjene države u riskantni položaj da ne budu u stanju platiti svoje račune,'' izjavio je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.

Brojni republikanci, posebice oni koji se kandidiraju za više položaje, oklijevaju podići prag zaduživanja bez reformi kako bi se poboljšalo fiskalno stanje Sjedinjenih država.

''Imamo dug od 19 bilijuna dolara. To je problem, jer imamo ekonomiju vrijednu samo 18 bilijuna dolara,'' rekao je senator Marco Rubio, predsjednički kandidat Republikanske stranke.

Predsjednik Barack Obama isključio je kao opciju pregovore o granici zaduživanja, tvrdeći da je izbjegavanje neplaćanja američkog duga zadatak Kongresa. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je dodao:

''Povećanjem praga zaduživanja neće biti odobreno novo trošenje. Njime će se samo dozvoliti Ministarstvu financija da podmiri izdatke koje je sam Kongres već bio odobrio.''

Osim krajnjeg roka za određivanje praga zaduživanja, Kongres ima i rok do 11. decembra, vezan za proširenje punomoći američke vlade o trošenju, ili u protivnom riskirati još jedno djelomično zatvaranje savezne vlade. Razgovori Bijele kuće i lidera u Kongresu navodno napreduju što se tiče postizanja sporazuma o dugoročnijem trošenju, no - dokle god se ne izabere novi predsjedatelj Zastupničkog doma - nije jasno tko bi mogao zaista postići ovaj sporazum ili ga iznijeti na glasanje.

SAD: Uz krizu u vodstvu, Kongresu se približavaju i važni fiskalni rokovi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

XS
SM
MD
LG