Linkovi

Diskusija na okruglom stolu "BiH 20 godina poslije Daytona" - zatvorenog tipa


Uz prisutnu premijerku RS, da li je itko aktivno predstavljao FBiH?

Jučer je u organizaciji Grupacije i Magazina Foreign Policy u Washingtonu održan okrugli sto na temu: Bosna i Hercegovina 20 godina poslije Daytona. Diskusija je bila zatvorenog tipa, a na njoj su sudjelovali, koliko smo uspjeli saznati, predstavnici Republike Srpske, uključujući premijerku tog BH entiteta, Željku Cvijanović, i američki politički eksperti .

Na naš upit tko je aktivno predstavljao drugi bosansko-hercegovački entitet u diskusiji koja se fokusirala na kako sadašnje stanje u BiH, tako i na budućnost te zemlje, glavni urednik Foreign Policy-ja David Rothkopf je odgovorio da njihova organizacija radi cijeli serijal okruglih stolova posvećenih 20-oj godišnjici Dejtonskog sporazuma, te da je ovo tek prvi u nizu. On je takodjer naglasio da su bili zastupljeni raznoliki pogledi na pitanje budućnosti BiH, te da je diskusija, kako je rekao, bila živa i izbalansirana.

Iz Ambasade BiH u Washingtonu smo saznali da su oni poslali jednog promatrača na diskusiju - ali ne i sudionika. Od ureda premijera Federacije BiH nismo dobili odgovor na pitanje da li je netko iz vlasti BH Federacije bio pozvan ili ne.

Mi smo o panel diskusiji medjutim razgovarali sa premijerkom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, te jednim od učesnika, američkim profesorom Danom Serwerom.

Cvijanović o okruglom stolu BiH 20 godina poslije Daytona
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:35 0:00

Serwer o okruglom stolu BiH 20 godina poslije Daytona
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

XS
SM
MD
LG