Linkovi

Demokrati održali svoju prvu debatu u predsjedničkoj utrci


Nakon dvije debate republikanskih kandidata, demokrati uključeni u predsjedničku utrku dobili su priliku u utorak navečer da se i sami ogledaju u debati u Las Vegasu.

Kao vodeća u demokratskoj utrci, bivša državna tajnica Hillary Clinton je bila u centru debate, i doslovce i preneseno, s obzirom da je stajala u sredini između četvorice drugih kandidata: bivših guvernera Martina O'Malleya, iz države Maryland, i Lincolna Chafeeja, iz države Rhode Island, bivšeg senatora iz Virginije Jima Webba, te senatora iz Vermonta Bernieja Sandersa.

Nedavne ankete joj daju prednost pred njima sa oko 40 posto podrške, dok njezin glavni suparnik, senator iz države Vermont Bernie Sanders, ima 25 posto.

Prvo teško pitanje je bilo upućeno upravo njoj. Upitana je da li često mijenja stavove samo da bi bila izabrana, s obzirom da je promijenila stav o trgovinskom sporazumu koji je nedavno sklopilo 12 zemalja pacifičkog kruga.

Clinton je priznala da je podržavala sporazum dok je bila državna tajnica, ali da tri godine kasnije, kada je sporazum potpisan, on više nije udovoljavao njenim standardima. "Poput većine ljudskih bića, i ja apsorbiram nove informacije."

Upitani što je najvažniji problem s kojim se suočavaju SAD, petero kandidata su dali različite odgovore. Chafee se odlučio za sukobe na Srednjem Istoku, O'Malley za mogućnost da Iran izgradi nuklearno oružje, Clinton za globalnu nuklearnu prijetnju, Sanders za klimatske promjene, dok se Webb fokusirao na odnose SAD s Kinom i prijetnje kibernetskoj sigurnosti iz te zemlje.

Hillary Clinton se izravno suprotstavila Bernieju Sandersu po pitanju kontrole oružja. Istaknula je da Sanders, koji je u Senatu svojedobno glasao protiv zakona o kontroli oružja, nije dovoljno strog po tom pitanju. No i on, kao i većina ostalih kandidata se pridružila Clintonovoj u osudi NRA, nacionalne organizacije za promicanje oružja.

Sa svoje strane Sanders je priskočio u pomoć Hillary Clinton kada je ona bila upitana o tkorištenju privatnog servera za email dok je bila državna tajnica. Ona priznaje da je pogriješila, ali kaže da je kongresni odbor koji o tome vodi istragu politiziran. Radije nego da se pridruži napadu na rivala, Sanders je rekao da je "Amerikacima puna kapa slušanja o njenim emailovima." "Dosta o emailu," rekao je, "govorimo radije o važnim problemima."

U oštroj suprotnosti sa republikanskom utrkom, demokrati su vrlo malo govorili jedno o drugome, pretvorivši debatu u zanimljiv forum za izlaganje i međusobnu usporedbu svojih političkih pogleda i postignuća.

Debata je za trojicu kandidata - O'Malleya, Chafeeja i Webba - bila šansa da se bolje predstave javnosti s obzirom da su u anketama pridobili tek po jedan posto podrške.

XS
SM
MD
LG