Linkovi

Izbjeglice kroz Sloveniju počele ulaziti u Austriju


Uslijed daljnjeg zatvaranja mađarske granice, tisuće izbjeglica i migranata nastoje pronaći različite načine da doodju do Europske unije. Trenutno su neki od njih počeli prelaziti preko granice u Austriju.

Austrijski grad Bad Radkersburg, poznat po toplicama, postao je novo čvorište za izbjeglice koje bježe od rata i progona. Od subote, oko tisuću izbjeglica pristiglo je na ovo mjesto, gdje su primili hranu, piće i novu obuću.

Među njima je i petnaestogodišnji Hamsa, koji nije htio pokazati svoje lice. Doputovao je s obitelji iz ratom razorene Sirije:

''Prvo sam pokušao prijeći mađarsku granicu, ali nam nisu dozvolili. Kad smo saznali da možemo proći kroz Hrvatsku, uputili smo se u tu zemlju i tako sam došao ovdje.''

Crveni križ dao im je vremena da se odmore od napornog puta, donijevši im grickalice, nogometne lopte, čak i psa da im pruži utjehu. Do srijede, Crveni križ bit će spreman proširiti svoje usluge na cijeli dan i noć.

''Postavili smo i dva kontejnera, jedan za potrebe kampa, a drugi za osoblje, jer mislimo da će sve postati dramatičnije kad zahladi, počevši s kišom, i onda ćemo sigurno imati više posla,'' izjavljuje Simon Strassgurtl iz Crvenog križa u bad Radkersburgu.

U obližnjem Spielfeldu, desetine šatora čekaju priljev izbjeglica. Trenutno vlada tišina i red. Austrijska vojska kaže da je spremna za ono u što bi se ova situacija mogla razviti.

''Spremni smo za veći broj izbjeglica na ovom području i svi očekujemo neko rješenje na političkoj razini od Europske unije,'' kaže pukovnik Gerhard Schweiger iz Vojnog zapovjedništva za Štajersku.

Brojne izbjeglice kažu da žele ići dalje u Njemačku, i austrijske vlasti ukinule su standardne useljeničke procedure kako bi im u tom pomogle. Nakon kratkog odmora u Bad Radkersburgu, izbjeglice su se ukrcale na autobuse koji će ih odvesti na sljedeće odredište.

Izbjeglice kroz Sloveniju počele ulaziti u Austriju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

XS
SM
MD
LG