Linkovi

''Oslobodite dvadesetorku,'' američka kampanja za žene-političke zatvorenice


Zatvorena kineska novinarka Gao Yu.
Zatvorena kineska novinarka Gao Yu.

Prije 20 godina u Pekingu, žene lideri sastale su se da bi predstavile plan za postizanje jednakosti među spolovima i osnaživanje žena. Vlada Sjedinjenih država ovog mjeseca obilježava godišnjicu tog događaja, osvrćući se na slučajeve 20 žena političkih zatvorenika iz 13 zemalja.

Tisuće žena političkih zatvorenika čame u zatvorima i radnim logorima širom svijeta.

Sedamdeset-jednogodišnja kineska novinarka Gao Yu jedna je od njih. Uhićena je u aprilu i osuđena na sedam godina zatvora zbog, kako kažu, ''odavanja državnih tajni inozemstvu.''

To je slučaj i s trideset-četverogodišnjom iranskom studenticom Bahareh Hedayat. Ona odslužuje desetogodišnju kaznu u zloglasnom zatvoru Evin u Teheranu, zbog optužbi, između ostalih, da je ''davala intervjue stranim medijima'' i vrijeđala iranske lidere.

U Sjevernoj Koreji, brojni od desetina tisuća političkih zatvorenika su žene. Ambasadorica Samantha Power kaže da bi, ako bi službeno rekli ime i jedne od njih, život te žene bio doveden u opasnost:

''Odlučili smo da ćemo za Sjevernu Koreju samo kreirati grupni prikaz za sve žene koje su zatvorene u toj zemlji, i zapravo sve političke zatvorenike koji su nemoćni iza rešetaka.''

Ona kaže da je važno da ove žene ne budu zaboravljene:

''To su stvarne osobe, stvarne junakinje, to su osobe koje imaju toliko toga za pružiti u svojim zajednicama, i njih bi trebalo osnažiti, a ne zatvarati.''

Svakog dana, Američka misija pri Ujedinjenim narodima objavi fotografiju jedne od žena zatvorenika. Čitava grupa od 20 portreta bit će objavljena kad svjetski čelnici budu počeli dolaziti krajem ovog mjeseca na godišnje sastanke UN-a.

''Neće biti niti jedne osobe koja će doći u New York i šetati Prvom avenijom a da nema prilike vidjeti slike njih 20. Osim toga, koristimo i društvene medije i dobijamo puno podrške od Kongresa,'' dodaje ambasadorica Power.

Ona kaže da će Washington nastaviti skretati pažnju na pitanja ljudskih prava i sudbine ovih zatvorenica na razne načine, uključujući i prilikom privatnih sastanaka sa svjetskim liderima krajem mjeseca.

''Oslobodite dvadesetorku,'' američka kampanja za žene-političke zatvorenice
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

XS
SM
MD
LG