Linkovi

Tehnologija: Namještaj ''odštampan'' iz plastičnog otpada


Brzo širenje štampanja 3D tehnologijom počelo je stvarati novi ekološki problem - ostatke najlonskog praha. Razmišljajući što bi se moglo učiniti po pitanju tog otpada, skupina studenata iz Britanije razvila je metodu kojom ga pretvara u namještaj.

Popularna metoda štampanja 3D tehnologijom pod nazivom selektivno lasersko sinteriranje, ili SLS, koristi prah od metala ili plastike, obično od najlona, za izradu različitih predmeta, ali iza sebe ostavlja oko 44 posto materijala kao otpad.

Dodiplomski studenti Kraljevskog umjetničkog koledža u Londonu, Fabio Hendry i Seongil Choi, razvili su jednostavnu metodu otvrdnjavanja najlonskog praha u čvrste predmete.

Žica od nikla i kroma savine se u željeni oblik, stavi u spremnik i pokrije mješavinom najlonskog praha i sitno mljevenog pijeska. Kad se spoji s izvorom električne energije poput akumulatora za automobile, mješavina se stvrdne oko žice.

''Na primjer, napravimo strukturu oko žice, ispunimo je ovom mješavinom materijala, na 20 minuta je zagrijemo, i nakon toga imate potpuno upotrebljiv komad namještaja koji je vrlo teško izraditi na ikakav drugi način,'' kaže Fabio Hendry.

Debljina stvrdnute konstrukcije ovisi o tome koliko dugo je žica bila spojena na izvor struje - obično najviše do 30 minuta. Dvojica studenata izložili su 12 umjetničkih stolica različitih oblika.

''Za ovakav namještaj ne trebaju kalupi. Niti teški alati i oprema. Vrlo ga je lako i jednostavno izraditi, i u tom smislu on je održiv. Niti jedan od ovih oblika ne zahtijeva puno energije,'' pojašnjava Seongil Choi.

Stolice su izrađene u okviru projekta čiji je cilj bio istražiti upotrebljivost različitih otpadnih proizvoda. Hendry i Choi se nadaju da bi njihova metoda, primijenjena na industrijskoj razini, mogla značajno smanjiti količinu otpadnog najlonskog praha.

Tehnologija: Namještaj ''odštampan'' iz plastičnog otpada
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

XS
SM
MD
LG