Linkovi

Kontrola njemačkih granica uznemirila migrante


Odluka Njemačke da uspostavi kontrolu granica znači dodatnu zabrinutost za više od tisuću novopristiglih migranata. Njemačka policija počela je s provođenjem novih restrikcija: provjerama dokumenata putnika u vlakovima i pretresima vagona na austrijskoj granici.

Njemačka je zemlja u kojoj želi ostati većina migranata nakon mjesec dana dugog puta, ali za one koji stižu ovim vlakom iz Budimpešte, ovaj pogranični njemački grad za sada će biti njihova krajnja destinacija.

U pratnji njemačke policije, oni silaze iz vlaka i odlaze u čekaone gdje će se registrirati. Jedan od izbjeglica iz Sirije je rekao:

''Ne znam zašto smo sišli s vlaka. Rekli su nam da ćemo obaviti zdravstveni pregled, da će nam dati hrane, ali otada se nismo pomakli. Ne znam što će se dogoditi sutra. Niti gdje sada idemo.''

Njemačka je mobilizirala najmanje 800 policajaca savezne policije na njemačku granicu s Austrijom za uspostavu nove granične kontrole.

''Najveći izazov nam je logistika. Moramo ukrcati ljude na autobuse na organiziran način i dati im večeras hranu. Moramo im omogućiti proces registracije i prebaciti ih do drugih centara za izbjeglice u zemlji,'' kaže Rainer Scharf iz njemačke Savezne policije.

Do sada, policija nije obavljala redovite preglede dokumenata izbjeglica na međunarodnim vlakovima poput ovog. Ali, ovo je sada nova stvarnost. A ona za migrante znači konfuziju i zabrinutost.

''Netko mi je rekao da je Njemačka zatvorila svoje granice. Zato smo odlučili da ćemo imati više šansi da ovdje stignemo hodajući, a ne vlakovima. Naišli smo na rijeku, skinuli odjeću i preplivali je,'' kaže jedan od izbjeglica.

Njemačke vlasti pretražuju i automobile na granici.

Dio njihovog cilja je da se smanji pritisak na Minhen, koji je do sada bio glavna točka ulaska za migrante.

Po prvi put nakon dugo vremena, na kolodvoru u Minhenu gotovo da nema izbjeglica. Tu su uglavnom volonteri i znakovi s uputama da se donacije odnesu na druge lokacije.

Uslijed naglih promjena propisa u Njemačkoj i drugim zemljama Europe, među izbjeglicama i migrantima vlada strah od uhićenja i deportiranja. Izbjeglički centri poput ovog na minhenskom glavnom kolodvoru posljednje su mjesto gdje bi mnogi od njih željeli biti.

Kontrola njemačkih granica uznemirila migrante
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

XS
SM
MD
LG