Linkovi

Više od 40 demokratskih senatora podržava sporazum s Iranom


Nuklearni sporazum s Iranom je pridobio dovoljno podrške da bi se spriječilo da ga Kongres blokira, a možda i da se spriječi da rezolucija o neslaganju stigne do stola predsjednika Obame. Kako javlja Michael Bowman, više od 40 demokratskih senatora podržava sporazum, dovoljno da se spriječi glasanje o rezoluciji u Senatu.

Nakon jednomjesečnog odmora, senatori su se jučer vratili na posao s jednom glavnom mišlju.

SENATOR RICHARD DURBIN, DEMOKRAT: "Ono što je u pitanju ovdje jeste hoće li Iran razviti nuklearnu bombu."

SENATOR BOB CORKER, REPUBLIKANAC: "Ja se protivim implementaciji tog sporazuma."

Čak i najžešći republikanski kritičari priznaju da im nedostaju glasovi da blokiraju sporazum. Glasanje o neslaganju u Zastupničkom domu je sigurno, ali ono u Senatu ne, jer rezolucija možda neće ići na glasanje što bi učinilo nepotrebnim predsjednikov veto.

SENATOR HARRY REID, DEMOKRAT: "Sve od važnosti u Senatu zahtijeva 60 glasova, dakle i ta rezolucija treba 60 glasova."

Demokrati zahtijevaju proceduralnu većinu od tri petine da bi rezolucija bila stavljena na glasanje. Ukoliko se oni koji podržavaju sporazum - koji je šest svjetskih sila u junu sklopilo s Iranom - udruže, oni bi mogli u potpunosti blokirati rezoluciju. Sporazum bi tada postao pravosnažan bez Kongresa.

SENATOR MITCH MCCONNELL, REPUBLIKANAC: "Senat se ne bi trebao sakrivati iza procedure. Pozivam svakog senatora da ne opstruira glasanje i tako zanijeka američkom narodu i Kongresu da ima riječ o tom iznimno važnom pitanju."

Kongresni glas neodobravanja, čak i ako predsjednikov veto bude uspješan, nešto je što bi Bijela kuča radije izbjegla.

JOSH EARNEST, GLASNOGOVORNIK BIJELE KUĆE: "Mi očekujemo da će oni članovi Kongresa koji podržavaju sporazum poduzeti neophodne korake da spriječe Kongres da minira sporazum."

Kakav god bio ishod u Kongresu, Washington će i dalje biti poprište žestoke diskusije o nuklearnom sporazumu, o čemu će se izjašnjavati i predsjednički pretendenti iz obje stranke.

XS
SM
MD
LG