Linkovi

Matičarka iz Kentuckyja puštena na slobodu


Kim Davis s republikanskim predsjedničkim kandidtom Mikeom Huckabeejem. ,
Kim Davis s republikanskim predsjedničkim kandidtom Mikeom Huckabeejem. ,

Kim Davis bila je pritvorena zbog nepoštivanja suda jer je odbijala izdavati dozvole za brak istospolnim parovima. Njena odluka da ne izdaje ovakve bračne dozvole rasplamsala je strasti na obje strane debate o ovoj temi.

Kim Davis izašla je jučer iz pritvornog centra u Graysonu, Kentucky, šest dana nakon što je bila pritvorena zbog odbijanja da izdaje dozvole za brak istospolnim parovima.

Jedan savezni sudac odlučio je pustiti je na slobodu jer je - kako je rekao - petero od njenih šest zamjenika pod prisegom izjavilo da će se pridržavati sudskog naloga i izdati bračne dozvole svim parovima koji ispunjavaju zakonske uvjete za to.

Sudac je Davisovoj naložio da se ne miješa u izdavanje dozvola za istospolne brakove.

Kim Davis, suzdržavajući se od plača, obratila se gomili koja je klicala, govoreći na bini pored republikanskog predsjedničkog kanditata Mikea Huckabeeja s jedne, te svog odvjetnika Mata Stavera i supruga Joea, s druge strane:

''Puno hvala svima. Sve vas jako volim. Samo želim odati slavu Bogu. Njegovi su se ljudi okupili, i to su jaki ljudi.''

Kim Davis, koja je apostolska kršćanka, svoj je čin objasnila tvrdnjom da bi odobravanjem istospolnih brakova ona prekršila vlastita vjerska uvjerenja.

Odvjetnik Staver je rekao da je Davisova samo postupila prema svojoj vjeri i da zbog toga nije trebala biti zatvorena:

''Kim se zauzela za svoju vjeru i za zakon. U Kentuckyju, ako izdate dozvolu koja nije odobrena pisanim zakonom, počinili ste krivično djelo. A taj zakon nije bio promijenjen u Glavnoj skupštini savezne države Kentucky.''

Mike Huckabee, baptistički svećenik i bivši guverner države Arkansas, osudio je odluku Vrhovnog suda u junu kojom je legaliziran istospolni brak. Sud je u tom slučaju presudio s pet glasa ''za'' i četiri ''protiv.''

''Mi ne želimo da se ova zemlja pretvori u tinjajuće ostatke onog što je nekad bila moćna republika u kojoj je vladao narod, a koja je danas zamijenjena mjestom gdje petorica neizabranih odvjetnika misle da mogu vladati. Mi se nalazimo ovdje da kažemo: 'Ne, ne mogu,''' izjavio je Mike Huckabee.

Dok je Kim Davis bila u pritvoru, njeni zamjenici izdali su dozvole za brak za nekoliko istospolniih parova.

Matičarka iz Kentuckyja puštena na slobodu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

XS
SM
MD
LG