Linkovi

Francuska: Škola u Calaisu predstavlja drugo lice migrantske krize


Europa je pod udarom sve većih kritika o tome kako se hvata u koštac s najvećom migracijskom krizom od Drugog svjetskog rata. Međutim, u francuskoj luci Calais, jedna škola za migrante otvara vrata i spaja ljude različitih nacionalnosti.

Satovi francuskog u školi Chemins des Dunes. Uče se riječi za opisivanje vremena - kiša, vjetar....i snijeg - koji će mnogi od ovih polaznika iz Sudana i Eritreje vidjeti po prvi put...

Oni su ovdje da bi učili o umjetnosti, o Tai Chiju...a posebno da bi naučili francuski i engleski, jezike koji će im pomoći da se prijave za dobijanje zakonskog statusa u Francuskoj...ili u Britaniji.

Međutim, migrant iz Nigerije, Zimako Jones, koji je osnovao ovu školu, kaže da pohađanje nastave također združuje raznoliku migrantsku populaciju u Calaisu:

''Možda ste vidjeli onog Kosovara...on dolazi u školu i sjedi zajedno s crncima iz Sudana, ili u grupi od dvojice-trojice Afganistanaca. Meni je zadovoljstvo vidjeti ih tako zajedno.''

Škola je otvorena u julu, u migrantskom kampu u Calaisu, poznatom kao ''Džungla.''

Danas ih je više na nastavi nego što škola može primiti. Fuad, iz regije Darfur na zapadu Sudana, stigao je u Calais prije četiri mjeseca.

''Danas smo naučili kako na francuskom reći 'Kada ste došli ovdje?' i 'Kako ste došli ovdje?.' Također: datum polaska i datum dolaska. I 'Quel est votre nationalite?' odnosno, 'Koje ste nacionalnosti?' To je jako dobro,'' kaže on.

Škola ima popis sa sve većim brojem nastavnika volontera. Virginie Tiberghien je defektologinja:

''Često bih viđala ljude na cesti i željela sam ih upoznati i saznati kako ovdje žive...škola je jedan od načina za ponovno uspostavljanje ljudskosti. Zato je to dobra stvar.''

Volonteri dolaze i iz Britanije. Nastavnica prirodnih znanosti Niamh McMahon iz Kenta, stigla je trajektom s hranom, odjećom i školskim priborom za migrante.

''Nadam se da ću moći povezati ovu školu sa školom u kojoj radim. Mislim da bi bilo stvarno dobro da mladi ljudi i djeca iz moje škole saznaju na koji način djeca njihove dobi žive ovdje,'' kaže ona.

Osnivatelj škole Zimako Jones želi otvoriti još jednu učionicu samo za ženu i djecu. Škola je dokaz da, kako kaže, migranti mogu napraviti nešto pozitivno u ''Džungli'' u Calaisu, i da Europa i njeni migranti mogu izgraditi zajedničku budućnost.

Francuska: Škola u Calaisu predstavlja drugo lice migrantske krize
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

XS
SM
MD
LG