Linkovi

Bolnica u Los Angelesu priprema osoblje američke mornarice za ratnu zonu


Novo istraživanje provedeno na sveučilištu Kalifornija Dejvis ukazuje da traumatski centri univerzitetskih bolnica pružaju najbolja praktična znanja i iskustva nužna vojnim hirurzima koji će jednog dana raditi u zoni ratnih operacija.

Traumatski centar najvišeg nivoa opremljen je za tretman najtežih povreda. Rad u odjelu za hitne slučajeve sasvim je različit od drugih poslova u bolnici. Osnovno je....

"Biti spreman za sve u svakom ternutku, bez pripreme, ne znajuci sto te ceka, i biti spreman za brzu reakciju," kaže viši poručnik bojnog broda Devid Donahu.

U odjelu za hitne slučajeve Medicinskog centra Sveučilišta Južne Kalifornije u Los Angelesu zbrinjava se u prosjeku dvadesetak osoba dnevno, povrijeđenih u uličnim pucnjavama, teško ranjenih noževima, ili povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama.

Medicinski centar ujedno pruža prostor i Centru za traumatsku obuku Ratne mornarice, gdje odabrani ljekari i drugo medicinsko osoblje prolaze trosedmičnu intenzivnu obuku prije odlaska u zonu ratnih operacija.

"To je kao strah i trepet medicine. Kada vidis lutku sa velikom ranom od eksplozije, znas da je to komad plastike. a onda vidis ljudsko bice koje dolazi u odjel za hitne slucajeve sa ranom od metka i crijeva mu ispadaju, to ti daje savim drugojaciji osjecaj hitnosti," kaže poručnik američke ratne mornarice Jessica Naranjo.

Polaznici obuke će uskoro biti raspoređeni u Afganistan. Hirurzi, medicinske sestre i vojnici-bolničari kažu da obuka kroz koju prolaze, ne samo da izoštrava vještine svojstvene hitnoj medicinskoj praksi, nego ih priprema i za određeno mentalno stanje.

"Morate biti u stanju misliti i reagirati. Često kad imate pacijenta sa ubodom u stomak, morate da se pitate "ima li krvarenja?" Da li ga treba odvesti u hiruršku salu? Što treba uraditi?" pojašnjava Alex Bransdorf iz ratne mornarice SAD-a.

Ideja za vojni traumatski centar za obuku je potekla iz iskustva zbrinjavanja ranjenih tokom prvog Zaljevksog rata prije 25 godina.

"Mi kao oružane snage u cjelosti nismo bas bili uspješni u pružanju efikasne traumatske njege u ratnom okruženju i sa oskudnim resursima," kaže zapovjednik Jeff Ricks.

Da bi bili efikasniji u saniranju teških povreda, vojno medicinsko osoblje mora

"U mirnodopskim operacijamane suočavamo se povredama karakterističnim za hitnu, traumatsku medicinu," dodaje Jeff Ricks.

Postoje međutim samo tri takva centra za obuku za oružane snage SAD-a i stoga je dosta zagovornika u vojno-medicinskoj zajednici koji smatraju da je nužno daleko više saradnje i partnerstva sa sveučilišnim traumatskim centrima najvišeg nivoa.

"Obuka smanjuje utjecaj adrenalina i omogućuje nam da budemo mirnije i hladnije glave u takvom aktualnom traumatskom okruzenju," kaže Jessica Naranjo.

To je upravo ono što se očekuje od svih armijskih, u ovom slučaju, mornaričkih ljekara i pratećeg medicinskog osoblja kada stignu u Afganistan ili neku drugu ratnu zonu.

XS
SM
MD
LG