Linkovi

Predsjednik Obama i Ban Ki-moon pozivaju na snažnije napore protiv klimatskih promjena


Na sastanku u Washingtonu, dan nakon što je predsjednik obznanio novi program čiste energije za Sjedinjene države, gospodin Ban je pohvalio program i pozvao SAD da predvodi napore u borbi protiv globalnih klimatskih promjena.

Klimatske promjene bile su na vrhu dnevnog reda tijekom jučerašnjeg sastanka predsjednika Obame i gospodina Bana. Oni su se složili da će krajem godine, na Konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu, urgirati da svijet mora pronaći snažniji odgovor na taj izazov.

''Konferencija u Parizu mora biti uspješna, i svijet mora zajednički intenzivirati napore, za našu djecu i za buduće generacije,'' rekao je predsjednik Obama.

On je u ponedjeljak obznanio svoj plan o čistoj energiji, koji uključuje smanjivanje emisija iz termoelektrana na ugljen i izgradnju elektrana na alternativne izvore energije. Neki republikanski zakonodavci odmah su kritizirali ovaj plan. Jedan od njih bio je senator John Barrasso, republikanac iz države Wyoming:

''Guverneri saveznih država znaju da će to biti loše zbog ovisnosti njihovih država o određenim vrstama energije, loše po radna mjesta i ekonomiju, kao i da će uvođenje novih izvora energije njihove države koštati više.''

Kritičari također kažu da će predložene mjere povisiti račune komunalnih usluga.

''Imat će i neproporcionalni učinak na siromašne obitelji, radničke obitelji i obitelji srednje klase koji jedva da i sada mogu plaćati svoje račune,'' kaže senator Roy Blunt, republikanac iz države Missouri.

Međutim, glavni tajnik UN-a pohvalio je ovaj plan:

''Što se tiče klimatskih promjena, pohvaljujem snažnu predanost predsjednika Obame od prvog dana na položaju pa do danas, i računam na vaše trajno vodstvo do vremena kad ćemo moći zajednički pristupiti ovom problemu i postići sporazum u decembru u Parizu.''

Uz Kinu, Sjedinjene države su najveći zagađivač u svijetu. Ugljen se koristi za proizvodnju više od jedne trećine električne energije u Sjedinjenim državama, dok se samo pet posto dobija iz obnovljivih izvora energije, kao što su vjetar i solarni paneli.

Predsjednik Obama i Ban Ki-moon pozivaju na snažnije napore protiv klimatskih promjena
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

XS
SM
MD
LG