Linkovi

Američki vojni konvoj Europom - odvraćanje od moguće ruske agresije?


Još od invazije Krimskog poluotoka, Sjedinjene države najavljuju odvraćanje ruske agresije preme zemljama Istočne Europe, koje su saveznice NATO-a. Međutim, kako zapravo izgleda to odvraćanje?

Ovo što vidite su stotine vojnika kako s tonama oružja putuju tisućama kilometara kroz nekoliko zemalja.

Ove se trupe nalaze ovdje kako bi umirile zemlje saveznice NATO-a i njihove građane koji strahuju od ruske agresije.

''Opasnost je stvarna. Ljudi su jako zabrinuti. Vidjeli su što se dogodilo na Krimu. I vide što se događa u Ukrajini,'' kaže pukovnik John Meyer, zapovjednik 2. oklopne pukovnije Stryker u sklopu američke vojske.

Vojska je organizirala dvije tisuće i 200 kilometara dugi konvoj u martu, od Estonije pa sve do Njemačke. U maju, konvoj je prešao više od 350 kilometara unutar Rumunjske.

A ova će pukovnija svoja oklopna vozila provesti i Njemačkom, Češkom republikom, Slovačkom i Mađarskom, u konvoju planiranom za septembar ili oktobar.

Stručnjaci za europsku sigurnost kažu da su parade ovog konvoja više od samo serije vježbi; to je, kažu, poruka upućena Rusiji da se drži podalje od zemalja članica NATO-a.

''Mi im odašiljemo poruku: ne činite to, nemojte ni pomisliti da biste to mogli učiniti,'' izjavljuje Heather Conley iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Još od 2. Svjetskog rata, stanovništvo tih zemalja gleda na američku vojsku kao na osloboditelja, i kao na današnjeg zaštitnika.

''To je upravo ono što ovaj vojni mimohod predstavlja. Osjećaj da su Sjedinjene države tu. One su članice ovog saveza, i mi smo članica saveza. I, dokle god smo članice istog saveza, on će štititi našu zemlju,'' kaže pukovnik Meyer.

On dodaje da planira organizirati slilčne konvojske operacije i tijekom 2016. godine, te poručuje da je smirivanje NATO saveznika i jačanje saveza trajni prioritet vojske Sjedinjenih država.

Američki vojni konvoj kroz Europu - odvraćanje od moguće ruske agresije?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

XS
SM
MD
LG