Linkovi

SAD: Fitness centar pored Washingtona unosi sportski duh među osobe s invaliditetom


Pojedinci sa specijalnim potrebama za 58 posto su skloniji ka gojaznosti nego što je to opća populacija. Međutim, ljudima s invaliditetom je puno teže vježbati redovito ili da se učlane u teretanu. Jedan sportski klub izvan Washingtona upravo želi uvesti neke promjene u tom smislu.

Timski rad je integralni dio programa za zdravlje i fitnes u Spirit Clubu. Većina učesnika pati od autizma, Down sindroma ili drugih razvojnih invaliditeta. Jared Ciner je prije dvije godine razvio jedan program za njih.

"Fokusiramo se na iste stvari kao i bilo koja druga teretana, da pomognemo ljudima da budu aktivni i zdravi. Razlika je u tome da smo se malo modificirali da bi osigurali da budemo pravo mjesto za ljude sa kojima tu radimo. Pa da svatko može učestvovati," kaže Jared Ciner.

Ciner je ranije radio kao savjetnik za potporu pri jednoj neprofitnoj organizaciji koja je bila posvećena pomoći ljudima s invaliditetom, a radio je i kao honorarni osobni trener u teretanama.

"Primjetio sam da su ljudi s invaliditetom u većini bili malo pokretni, nisu vježbali, imali su problema sa težinom, a tražili su i više pogodnih prostora, kako za fizički, tako i za društveni odušak," kaže on.

Njegovo volontersko iskustvo u Etiopiji, gdje je radio s djecom iz porodica u dubokom siromaštvu, pomoglo mu je također da shvati i utjecaj strukturiranog fizičkog programiranja.

"To mi je pomoglo da shvatim koliko organizirana fizička aktivnost može pomoći ljudima da postanu više društveno uključeni i povezani jedni s drugima, dok im to poboljšava i raspoloženje i podiže samopouzdanje," dodaje on.

Vježbe u Spirit Clubu su interaktivne, a polaznici mogu dovesti i svoje njegovatelje. Oni sudjeluju u treningu s partnerima i uče ravnotežu, fleksibilnost, snagu, brzinu i agilnost. Treneri ih usmjeravaju i ka zdravoj ishrani.

Alan Bradshaw s mentalnim invaliditetom dolazi na vježbe već dvije godine.

"On je u zadnje vrijeme smršavio 21 funtu. Postao je društveniji. Sada je i fleksibiniji. U početku nije mogao ni sjesti ili spustiti se na pod. A sada je u stanju to uraditi," kaže Jill Bradshaw, Alanova majka.

Valerie Rigaux je također redovita. Ona pati od zaostajanja u razvoju.

"Volim teretanu jer ovdje lako mogu istovremeno vježbati i družiti se s prijateljima," kaže Valerie.

Dvoje Cinerovih pomoćnika isto imaju invaliditet.

"Važan dio toga što mi ovdje radimo je osigurati iste mogućnosti za sve ljude bez obzira na njihovu fizičku ili mentalnu sposobnost, ili pak financijsku situaciju," kaže Ciner.

Ciner upravo radi na prikupljanju sredstava za povećanje mogućnosti stipendiranja.

SAD: Fitness centar pored Washingtona unosi sportski duh među osobe s invaliditetom
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG