Linkovi

Američka inicijativa za vodstvo pomogla poduzetnici iz Senegala

  • Mairama Diallo

Godinu dana nakon što je sudjelovala u inicijativi predsjednika Obame za mlade afričke lidere u Washingtonu, 28-ogodišnja Ndeye Absa Ngingue vratila se u Senegal, svoju matičnu zemlju, gdje je postala vrlo uspješna.

Nakon položaja direktorice marketinga sofverske grupe za Sjevernu i Zapadnu Afriku za komjuterski div IBM, Ndeye Absa Ngingue je unaprijeđena.

''Direktorica sam za portfelj softvera u oblaku za Srednji Istok, Afriku i Tursku,'' kaže Ndeye Absa Ngingue.

A njena modna marka, ABC - Aduuna Bul Comprendre - cvjeta:

''Još uvijek vodim ABC, moju vlastitu marku, koja ima preko 26 tisuća fanova na Facebooku, i neprestano raste.''

U glavnom gradu Dakaru, Ngingue kaže da je navikla da je nazivaju 'buldogom s namazanim usnama' jer je sav njen fokus bio na zaradi. No, nakon studija na Sveučilištu Teksas u Austinu i sudjelovanja u inicijativi za vodstvo, sve se promijenilo.

Kad je pomagala u jednoj banci hrane, otvorile su joj se oči.

''Zakorakneš malo unazad, trezvenije pogledaš svijet, i shvatiš da tu postoji čitav ekosustav u kojem jedni pomažu drugima kroz međusobno povezivanje... i onda shvatiš da možeš pomoći drugima uvođenjem usluga u zajednici - tu sam najviše profitirala u spomenutoj inicijativi,'' kaže Nguingue.

Uključila se i u program pomoći ženskim zatvorenicima da pronađu novi život kroz umjetnost i zanate. Njihova djela izložena su u ovoj galeriji.

Netko bi pomislio da ona ima pune ruke posla. No, nije baš tako. Ona govori o svom najnovijem projektu, nazvanom Jeader:

''Radi se o jednoj udruzi koja pomaže poduzetnicima da zamisle svoju budućnost, ne oslanjajući se samo na mogućnosti pronalaženja posla, već na stvaranje puta za ostvarivanje njihovog vlastitog, osobnog razvoja.''

Ndeye se sastaje s grupom savjetnika kako bi zajednički došli do ideja kako biti uspješan, i kaže:

''Cilj je pomoći u mentorstvu mladima koje nazivamo sljedećom generacijom lidera, kako bi imali više sudionika za američku inicijativu za vodstvo. Čak i ako ne uspiju dobiti priliku da odu i susretnu se s predsjednikom Obamom, mogli bi imati iste šanse kao i ja, s drugim kolegama.''

To je još jedan način kojim Ndeye Absa Ngingue svoje znanje ulaže za pomoć zajednici.

XS
SM
MD
LG