Linkovi

Američka inicijativa za vodstvo pomogla poduzetnici iz Senegala


Godinu dana nakon što je sudjelovala u inicijativi predsjednika Obame za mlade afričke lidere u Washingtonu, 28-ogodišnja Ndeye Absa Ngingue vratila se u Senegal, svoju matičnu zemlju, gdje je postala vrlo uspješna.

Nakon položaja direktorice marketinga sofverske grupe za Sjevernu i Zapadnu Afriku za komjuterski div IBM, Ndeye Absa Ngingue je unaprijeđena.

''Direktorica sam za portfelj softvera u oblaku za Srednji Istok, Afriku i Tursku,'' kaže Ndeye Absa Ngingue.

A njena modna marka, ABC - Aduuna Bul Comprendre - cvjeta:

''Još uvijek vodim ABC, moju vlastitu marku, koja ima preko 26 tisuća fanova na Facebooku, i neprestano raste.''

U glavnom gradu Dakaru, Ngingue kaže da je navikla da je nazivaju 'buldogom s namazanim usnama' jer je sav njen fokus bio na zaradi. No, nakon studija na Sveučilištu Teksas u Austinu i sudjelovanja u inicijativi za vodstvo, sve se promijenilo.

Kad je pomagala u jednoj banci hrane, otvorile su joj se oči.

''Zakorakneš malo unazad, trezvenije pogledaš svijet, i shvatiš da tu postoji čitav ekosustav u kojem jedni pomažu drugima kroz međusobno povezivanje... i onda shvatiš da možeš pomoći drugima uvođenjem usluga u zajednici - tu sam najviše profitirala u spomenutoj inicijativi,'' kaže Nguingue.

Uključila se i u program pomoći ženskim zatvorenicima da pronađu novi život kroz umjetnost i zanate. Njihova djela izložena su u ovoj galeriji.

Netko bi pomislio da ona ima pune ruke posla. No, nije baš tako. Ona govori o svom najnovijem projektu, nazvanom Jeader:

''Radi se o jednoj udruzi koja pomaže poduzetnicima da zamisle svoju budućnost, ne oslanjajući se samo na mogućnosti pronalaženja posla, već na stvaranje puta za ostvarivanje njihovog vlastitog, osobnog razvoja.''

Ndeye se sastaje s grupom savjetnika kako bi zajednički došli do ideja kako biti uspješan, i kaže:

''Cilj je pomoći u mentorstvu mladima koje nazivamo sljedećom generacijom lidera, kako bi imali više sudionika za američku inicijativu za vodstvo. Čak i ako ne uspiju dobiti priliku da odu i susretnu se s predsjednikom Obamom, mogli bi imati iste šanse kao i ja, s drugim kolegama.''

To je još jedan način kojim Ndeye Absa Ngingue svoje znanje ulaže za pomoć zajednici.

Američka inicijativa za vodstvo pomogla poduzetnici iz Senegala
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

XS
SM
MD
LG