Linkovi

Američke vlasti najavile istragu ubojstva lava Cecila


U Službi za ribe i divlje životinje Sjedinjenih država su izjavili da će pokrenuti istragu povodom nedavnog ubijanja voljenog lava u Zimbabweu, dok se američki zubar koji je okrivljen za taj čin i dalje se nalazi u bijegu.

Američka agencija je u četvrtak na Twitteru objavila da ju do sada bila neuspešna u kontaktiranju zubara, Waltera Palmera iz Eden Prairie-ja u državi Minnesoti. Ubojstvo lava Cecila su inače nazvali tragičnim događajem.

Bijela Kuća je u četvrak izjavila da će razmotriti javnu peticiju za izručivanje Palmera budući da je broj potpisnika peticije prešao 100.000 potrebnih potpisa. Glasnogovornik Josh Earnest je naglasio da je sad na Ministarstvu pravde da razmotri zahtjev za izručivanje, što je uostalom Zimbabwe danas i službeno zatražio. Glasnogovornik je također dodao da je diskusija o mogućem suprostavljanju ilegalnoj trgovini divljim životinjama pokrenuta prilikom nedavnog putovanja predsjednika Obame po Africi.

Inače, novinska agencija Reuters je saznala od izvora upoznatih sa ovim slučajem da će se istraga voditi na osnovu američkog zakona koji zabranjuje trgovinu divljim životinjama ako su one bile ubijene, prevožene ili prodavane na ilegalan način. Cilj istrage je utvrditi da li je Palmer sudjelovao u uroti i time prekršio zakon.

Međunarodna lovačka grupa Safari Club International je izjavila da podržava istragu i da su obustavili članstvo, kako Palmera, tako i njegovog lovačkog vodiča, Thea Bronkhorsta. Protiv Bronkhorsta je u Zimbabweu podnešena krivična optužba za ubijanje lava Cecila koji je bio odvučen iz Nacionalnog parka Huange i najpre pogođen strijelom od strane Palmera, nakon čega ga je Bronkhorst savladao i ustrelio oružjem.

Palmer je ranije izjavio da nije znao da se radilo o poznatom lokalnom miljeniku, i da su ga vjerojatno lovački vodiči prevarili, te vjeruje da je lov bio legalan. Ali je Palmer već i ranije imao lovačkih neprilika i priznao je krivicu zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa ustrijeljenim crnim medvjedom u državi Wisconsin 2006 godine.

Američke vlasti najavile istragu ubojstva lava Cecila
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

XS
SM
MD
LG