Linkovi

SAD: Američki izviđači prihvatili homoseksualce


Organizacija američkih izviđača ukinula je zabranu članstva za odrasle koji se otvoreno izjašnjavaju kao homoseksualci. Međutim, lokalnim izviđačkim jedinicama, koje financiraju vjerske organizacije, i dalje će biti dozvoljeno da isključe odrasle gay osobe iz službe vodiča jedinica ili savjetnika u kampovima.

Ova odluka, objavljena u ponedjeljak, smatra se naporom za povećanje izviđačkog članstva u opadanju, ali i da se izbjegnu parnice sa pristašama homoseksualaca, te istovremeno umire vjerski pokrovitelji.

''Predugo nas je ovaj problem razdvajao i odvraćao nam pažnju. Sada je vrijeme da se ujedinimo iza zajedničke vjere u izuzetnu moć izviđaštva kao simbola dobrog,'' izjavio je Robert Gates, predsjednik Boy Scouts of America.

Međutim, neke vjerske organizacije žustro su kritizirale ovu odluku.

''Podsjetimo se, samo prije nekoliko godina, skauti su bili prisiljeni izdati 14 tisuća stranica dokumenata - takozvane evidencije o perverziji - u kojima su detaljno opisane na tisuće slučajeva seksualnih napada vođa trupa na izviđače,'' rekao je dr. Robert Jeffress, viši pastor pri crkvi u Teksasu Dallas First Baptist.

Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana, najveća od svih vjerskih pokrovitelja skauta, službeno je izjavila da se ''stoljetna veza Mormona sa skautima mora preispitati.''

Neke vjerske skupine predlažu da obitelji šalju svoje dječake alternativnim izviđačkim organizacijama.

Ali brojni roditelji smatraju da ova 105 godina stara organizacija sa sjedištem u Teksasu čini ispravnu stvar.

'' Uče vas da budete pošteni. Da budete dostojni povjerenja. Da budete velikodušni, brižni. Diskriminacija nije niti jedna od tih kvaliteta,'' kaže Oliver Tessier, otac jednog izviđača.

Novi spomenuti propis stupa na snagu odmah.

SAD: Američki izviđači prihvatili homoseksualce
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

XS
SM
MD
LG