Linkovi

SAD: Iranski sporazum pridobio tek šačicu novih pristaša među kongresnicima


Krajem ovog tjedna, predsjednik Barack Obama vraća se iz posjeta Africi kako bi se suočio s američkim Kongresom, uznemirenim zbog nuklearnog sporazuma s Iranom koji je već podržalo Vijeće sigurnosti UN-a.

''Nadam se da sporazum nećemo odobriti,'' izjavio je u emisiji TV mreže ABC, ''This Week,'' republikanski senator Lindsey Graham.

Sat je počeo odbrojavati period od 60 dana na raspolaganju Kongresu da razmotri ovaj međunarodni sporazum s Teheranom. Ponovno republikanski senator Lindsey Graham:

''Dali smo im bombu, projektil za njeno slanje i novac za to. To je užasno loš sporazum.''

''Mislim da ste bili nasamareni,'' teške je riječi uputio predsjedatelj senatskog Odbora za vanjske odnose Bob Corker, državnom tajniku Johnu Kerryju.

''Mislim da ste pregovorima zapravo kodificirali savršeno poravnati put za Iran da razvije nuklearno oružje upravo pridržavajući se tog sporazuma,'' nastavio je Bob Corker, republikanac.

Državni tajnik Kerry inzistira na tome da samo sporazum objavljen u Beču može zaustaviti marširanje Irana prema nuklearnom arsenalu:

''Iran je već ovladao proizvodnim ciklusom nuklearnog goriva. Kad smo počeli s pregovorima, Iran je imao dovoljno fisilnog materijala za 10 do 12 bombi. Imali su 19 tisuća centrifuga.''

Potpuno ukidanje iranskog nuklearnog programa, što predlažu neki američki zakonodavci, zahtijevalo bi jednu drugačiju opciju, smatra Kerry:

''Ona se naziva vojna akcija, jer inače Iran neće biti moguće zaustaviti.''

Mnogi demokrati tek se trebaju izjasniti o sporazumu. Demokratski senator Ben Cardin komentira:

''Ne vjerujemo Iranu. Ali emocije tu moramo ostaviti po strani. Moramo proučiti sporazum. I moramo odlučiti hoće li američko pridržavanje tog sporazuma učiniti Iran manje ili više vjerojatnim da postane sila s nuklearnim oružjem.''

Amerikanci ovih dana na televiziji mogu vidjeti oglase lobističkih skupina, uperene protiv sporazuma.

Prvotne ankete pokazuju većinsku podršku sporazuma, ali istodobno i duboki skepticizam da će on zauvijek onemogućiti Teheran da proizvede nuklearno oružje.

SAD: Iranski sporazum pridobio tek šačicu novih pristaša među kongresnicima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

XS
SM
MD
LG