Linkovi

Pariz izradio plan za borbu protiv klimatskih promjena


UN-ova konferencija o klimi, koja će se održati u decembru, za cilj ima postići ambiciozni sporazum za borbu protiv stakleničkih plinova. Međutim, brojne lokalne vlade već su izradile vlastite akcijske planove u tom smislu. Jedna od njih je i pariška.

Još jedan vrući dan u Parizu. Ovo je ljeto sa sobom donijelo nevjerojatno visoke temperature širom Zapadne Europe, a Pariz je doživio svoj najvrući julski dan u povijesti.

Znanstvenici kažu da će biti još gore u godinama koje dolaze. Vremenske promjene bit će još ekstremnije. Uzrok tome: klimatske promjene.

Protiv takve se budućnosti bore gradski dužnosnici poput zamjenika gradonačelnika Patricka Klugmana:

''Grad Pariz mijenja svoju klimu. Kao i drugi veliki gradovi u svijetu... možemo imati snježne mećave, možemo imati poplave, stvari na koje nismo navikli...zato se pripremamo da se možemo suočiti s njima,'' kaže on.

Kao i sve veći broj gradova, i Pariz je sastavio klimatski akcijski plan za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Patrick Klugman dodaje:

''Gradovi su mjesta u kojima nailazimo na probleme, ali i na rješenja. Do sada, mi smo mjesta s problemima; ispuštanje plinova, koncentracije svakojakih zagađenja, zagađeni zrak, različiti faktori koji negativno djeluju na klimu.''

Traganja za rješenjima pretvorila su Pariz u ogromno gradilište: radi se na promjeni infrastrukture, stvaranju zelenih kvartova, novih vrsta prijevoza, i brojnih pješačkih zona.

Gradski sustavi javnih električnih automobila i bicikala postigli su veliki uspjeh. Sljedeći na redu su električni motori. Najam javnih bicikala omogućio je Parižanu Lamineu Camari da brzo i lako putuje gradom...ali on se ne smatra aktivistom za zaštitu životnog okoliša.

''Ne...zapravo ne...ali ako mogu pomoći pri rješavanju ekoloških problema...zašto ne,'' kaže Lamine Camara.

Charlotte Izard radi u ekološko izgrađenoj zgradi netom izvan samog grada. Kao stručnjakinja za klimatske promjene pri nevladinoj organizaciji ''Mreža za klimatsku akciju,'' (Climate Action Network) ona smatra da je pariški plan dobar, ali da se odvija presporo:

''Možda bi mogli postići više, ali ambiciozni su i imaju dobre ciljeve. Nadamo se da će ih i ostvariti, ali prije toga pred njima je još puno posla.''

Međutim, brojni vozači misle da se Pariz kreće prebrzo. Prometne trake na cestama nestaju. Organizacija zvana ''Četrdeset milijuna vozača'' vodi borbu s gradom da se one drže otvorenima.

Dakle, retorika se, poput temperature, zagrijava. Usprkos tome, ankete pokazuju da mnogi Parižani podržavaju klimatski plan grada. Slažu se da je vrijeme za akciju - sada.

Pariz izradio plan za borbu protiv klimatskih promjena
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG