Linkovi

SAD: Iranski sporazum potiče na hitnost oslobađanja američkih zatvorenika


Obitelji i pristaše američkih državljana koji su pritvoreni ili nestali u Iranu ponovno su pozvali na pomoć da ih se vrati u zemlju, nakon objave nuklearnog sporazuma s Iranom. Neki američki zakonodavci tvrde da neće podržati ovaj sporazum ukoliko četvorka ne bude oslobođena.

Novine Washington Post podnijele su peticiju Ujedinjenim narodima da se ubrza oslobađanje njihovog novinara Jasona Rezaiana, koji je već više od godinu dana zatvoren u Iranu.

''Svaki aspekt ovog slučaja - njegovo hapšenje, suđenje i uvjeti zatvaranja, bilo je sramotno kršenje ljudskih prava koje prekršuje svako poimanje ljudske doličnosti,'' kaže Martin Baron, izvršni urednik Washington Posta.

Rezaian je jedan od troje američkih državljana koji su zatvoreni u Iranu. Četvrti je tamo nestao prije osam godina. Sudbina četvorice Amerikanaca utjecat će na glasanje nekih zakonodavaca o konačnom usvajanju sporazuma s Iranom. Kongresnik Dan Kildee, demokrat iz države Michigan, komentira:

''Iako mislim da je potpuno prihvatljivo ocijeniti sporazum prema njegovim vlastitim odlikama, tekstu i sadržaju, odnosno putu koji bi uslijedio ako se taj sporazum ne provede, za mnoge od nas, jedan dodatni faktor bi mogao u potpunosti odlučiti, a to je faktor iranskog ponašanja u drugim domenama.''

Administracija predsjednika Obame jasno je naglasila da četvorica Amerikanaca nisu vezani uz nuklearni sporazum.

''Ne smatramo da bi američke državljane koji su nepravedno zatvoreni trebalo koristiti kao monetu za potkusurivanje,'' izjavio je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.

Državni tajnik Kerry je rekao da je zatražio povratak četvorice Amerikanaca na svakom sastanku s iranskim timom, a to je potvrdio i iranski pregovarač Abbas Araghchi, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova:

''Ako zaključimo nuklearno pitanje, postoji vjerojatnost da ćemo ući u pregovore sa Sjedinjenim državama o ostalim temama, slučaj po slučaj, a prema odlukama koje donesu viši iranski dužnosnici.''

Predsjednik Barack Obama kaže da Sjedinjene države neće posustati sve dok četvoricu Amerikanaca ne vrate kući.

SAD: Iranski sporazum potiče na hitnost oslobađanja američkih zatvorenika
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

XS
SM
MD
LG