Linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo iranski nuklearni sporazum


UN-ovo usvajanje sporazuma otvorilo je put za uklanjanje ekonomskih sankcija protiv Teherana, nakon što je Iran pristao ograničiti razvoj svog nuklearnog programa.

Rezolucija Vijeća sigurnosti odobrila je i započela mehanizam za provođenje sporazuma o nuklearnom programu postignutog nakon gotovo dvije godine pregovora između šest svjetskih sila i Irana.

Usvajanje od strane Vijeća od petnaest članica uglavnom je bila formalnost, budući da je svih pet stalnih članica s pravom veta, zajedno s Njemačkom, sudjelovalo u pregovorima za postizanje sporazuma, finaliziranog proteklog tjedna u Beču.

Uz druge mjere, ovaj sporazum zahtijeva od Irana da smanji broj svojih centrifuga za dvije trećine te ograniči rezerve obogaćenog urana, kako bi ga se spriječilo da razvije nuklearno oružje.

Ambasadorica Sjedinjenih država pri UN-u, Samantha Power, pohvalila je Vijeće za, kako je rekla, ''testiranje diplomacije,'' ali je dodala da sporazum ne umanjuje američku zabrinutost o Iranu:

''Ovaj nuklearni sporazum ne mijenja našu duboku zabrinutost o kršenjima ljudskih prava koja je počinila iranska vlada ili o nestabilnosti koju Iran širi van svog nuklearnog programa...Zbog toga će Sjedinjene države nastaviti ulagati napore u sigurnost naših saveznika u regiji i održavati na snazi vlastite sankcije vezane za iransku podršku terorizmu, njegov program balističkih raketa i kršenje ljudskih prava.''

Američke zakonodavce i saveznike u regiji brine UN-ovo moguće ukidanje embarga na iransko konvencionalno oružje i balističke rakete.

Kritičari kažu da bi iranski pristup naprednom naoružanju u skoroj budućnosti mogao još više destabilizirati regiju i čak prouzročiti utrku za konvencionalnim naoružanjem na Srednjem istoku.

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim narodima, Ron Prosor, ovu je rezoluciju nazvao - citiramo - ''tragedijom:''

''Iran će sada raspolagati sumom od 150 milijardi dolara za financiranje terorističkih skupina. // Koliko će novca otići Hezbollah-u i Hamasu? A koliko Assadu? Koliko će novca otići za financiranje terorističkih aktivnosti širom svijeta?''

Američki bi zakonodavci do septembra trebali razmotriti i dati svoj konačan glas o iranskom sporazumu. Predsjednik Obama je rekao da će staviti veto na odbijanje sporazuma, što će onda prisiliti i Senat i Zastupnički dom da stvori dvotrećinsku većinu kako bi poništili veto.

Američki predsjednik je pozvao Kongres da podrži ovaj međunarodni sporazum, u nastojanju da se Iran onemogući da proizvede nuklearno oružje.

Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo iranski nuklearni sporazum
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

XS
SM
MD
LG