Linkovi

SAD: U borbi protiv terorizma, policija računa na pomoć muslimanskih zajednica


Američke snage za provedbu zakona kažu da je ključno oružje u borbi protiv terorizma pomoć javnosti. Međutim, izgradnja povjerenja između vlasti i različitih grupa, posebno američkih muslimanskih zajednica, ponekad može biti problem.

U borbi protiv terorizma, kažu američke vlasti, potrebna im je pomoć svih ljudi. A uslijed tenzija između policije i javnosti, pridodali su još jednu molbu: vjerujte nam.

''Mora postojati osnovno povjerenje u policiju. Mi se brinemo za sigurnost građana. Htio bih pozvati javnost da ne izgubi povjerenje u nas. Mi smo ti koji štitimo i služimo narod, a jedini način da budemo uspješni u tome je uz njihovu pomoć,'' kaže Chuck Jenkins, šerif okruga Frederick u saveznoj državi Maryland.

Napori američke vlade u borbi protiv nasilnog ekstremizma trebali bi za metu imati sve vrste militantne ideologije. Ali, među nekim američkim muslimanima vlada mišljenje da se njih na nepravedan način izdvaja. Imam Johari Abdul-Malik iz islamskog centra Dar Al Hijrah u Virginiji, komentira:

''Čini mi se da je trenutan problem policije u borbi protiv nasilnog ekstremizma to što je ona fokusirana na muslimane, a problem je - kao što to pokazuju i njihovi vlastiti podaci - puno širi.''

Uz radikalističke napade poput ubojstva devet crnačkih vjernika u Charlestonu prošlog mjeseca, policija tvrdi da razumije takve kritike, i uzvraća da je brinu ekstremistički elementi gdjegod se oni pojave.

''Mi ponovno pozivamo sve roditelje, bez obzira na dob, da prate stranice društvenih medija koje posjećuju njihova djeca, njihove mobilne telefone i tekst poruke, sve što bi moglo ukazati da su možda uključeni u krive grupe. Ne samo muslimanske grupe, već i grupe u lokalnim zajednicama, koje postaju sve veći problem,'' dodaje šerif Jenkins.

Izgleda da napori policije da ostvari suradnju sa zajednicom donose rezulatate.

''Što se tiče dojava o sumnjivim aktivnostima iz same zajednice, policija ih je dobila nekoliko baš iz muslimanske zajednice - o radikalima među njima - i one su pomogle u razotkrivanju planiranih napada na tlu Sjedinjenih država,'' kaže Dean Alexander, profesor sa Sveučilišta Western Illinois.

Nakon više od deset godina međusobnog nepovjerenja, ovakva suradnja dobrodošli je znak da povjerenje između vlasti i segmenta javnosti koji je spreman na budnost, raste.

SAD: U borbi protiv terorizma, policija računa na pomoć muslimanskih zajednica
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

XS
SM
MD
LG