Linkovi

Afganistan: Talibani postaju borci ISIS-a


U dijelovima afganistanske provincije Nangarhar, mogu se vidjeti lokalni borci kako podižu crnu zastavu ISIS-a.

Lokalne vlasti i civili u provinciji Nangarhar tvrde da je organizacija Islamska država proširila svoj utjecaj u šest distrikta te provincije, istisnuvši nekoć dominantni Islamski Emirat talibana.

Militanti Islamske države u ovom dijelu zemlje proglasili su savezništvo sa samo-proglašenim kalifatom Abu Bakra al-Baghdadija. Oni mašu ISIS-ovim zastavama i obezglavljuju svoje neprijatelje. Međutim, nije poznato jesu li oni direktno vezani s ISIS-om.

''Oni su se pojavili vrlo brzo, izniknuvši iz područja gdje su nekad vladali talibani. Talibani su tamo doživjeli poraz, i oni su naslijedili talibane,'' kaže Zabihullah Zamarai, član Vijeća provincije Nangahar.

Bitka za dominaciju džihadista nastavlja se ovdje u Bati Kotu. Haji Ghalib Mujahid, guverner distrikta, koji je strogo čuvan nakon što je taliban ubio 16-ero njegovih rođaka prošle godine, opisuje nedavnu bitku između zaraćenih islamista:

''Ovdje je prije tri tjedna bilo jako puno talibana. Borci Islamske države borili su se protiv njih u regiji Daga. Uhapsili su i obezglavili petero talibana, a talibani su ubili tek dvojicu protivnika. Nakon toga podigli su crne zastave ISIS-a. Većina nekadašnjih talibana iz ove regije sad su članovi Islamske države.''

ISIS pridobija savezništvo drugih boraca putem visokih nadnica, inzistiranja da je al-Baghdadi pravi, živući kalifat, i kroz privlačnost neobuzdane moći. Na jednom sastanku ISIS-a u Bati Kotu, ISIS je oduzeo plemenskim vođama vlast i nametnuo zabrane njihovim stanovnicima, čak i zabranu konzumiranja burmuta.

Na javne pozive vladi da ukine ovu novu prijetnju, vlasti odgovaraju tvrdnjama da je situacija pod kontrolom.

''Mi imamo punu opremu, potrepštine i osoblje,'' izjavljuje Mohammad Amin Mangal, načelnik policije distrikta Bati Kot.

''Nalazimo se na isturenom položaju lokalne afganistanske policije u distriktu Bati Kot. Ovo je mjesto nekad bilo izloženo čestim napadima za koje policija sada tvrdi da su puno rjeđi, nakon što su istisnuli borce Islamske države i druge pobunjeničke skupine,'' izvjestio je za Glas Amerike Rahim Gul Sarwan.

Afganistan: Talibani postaju borci ISIS-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

XS
SM
MD
LG