Linkovi

Grčka: Pred referendum, građani gnjevni i zbunjeni


Grčki premijer pozvao je građane da na referendumu u nedjelju glasaju protiv uvjeta koje od njih traže europski kreditori kako bi im odobrili novi paket pomoći. Ako to učine, Grčka bi mogla biti istisnuta iz europske zone zajedničke valute, i to je nešto čega se mnogi pribojavaju.

Premijer Tsipras jučer je apelirao na grčki nacionalni ponos kad je pozvao glasače da odbiju uvjete za novi paket međunarodne financijske pomoći:

''Usprkos činjenici da se nalazimo u besprimjernim ekonomskim nedaćama, moramo zadržati srž naše suverenosti. Mi ćemo odlučiti kako ćemo raspodjeliti dobivena sredstva, mi ćemo odlučiti gdje i kada ćemo štedjeti, mi ćemo odlučiti ako bi i na koji način trebali održati borbenu učinkovitost naših oružanih snaga.''

Mnogi Grci kritiziraju predloženi paket financijske pomoći, ali ne dovoljno da bi bili voljni napustiti eurozonu. Grčka vlada je ponudila neke koncesije u posljednjoj minuti, ali europski financijski čelnici odbili su ikakve daljnje pregovore prije glasanja u nedjelju. Gnjev građana prema grčkoj ljevičarskoj vladi ključa. Odvjetnica Nicole Papathanasopoulo komentira:

''Traže od ljudi da se izjasne o nečemu što ne postoji. To je suludo. Ne znamo uopće što učiniti.''

Ako Grci odbiju predložene uvjete nove financijske pomoći, njihova bi zemlja mogla biti prisiljena da napusti eurozonu. Međunarodni kreditori izjavili su da računaju na tu mogućnost.

CHRISTINE LAGARDE, DIREKTORICA MMF-A

''MMF je moćan i stabilan, kao i naša bilanca,'' izjavila je Christine Lagarde.

Neki ekonomisti tvrde da bi izlaženje Grčke iz eurozone moglo pobuditi razvoj ekonomije u ovoj zemlji, ali samo ukoliko vlada stvori povoljne uvjete za to.

Grčka: Pred referendum, građani gnjevni i zbunjeni
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

XS
SM
MD
LG