Linkovi

Somalija: Unatoč sljepoći i opasnosti u zemlji, Kalgacal je uspješan novinar


Novinar Abdifatah Hassan Kalgacal već cijelo desetljeće izvještava iz somalijskog glavnog grada, unatoč tome što je slijep, i to u jednoj od najopasnijih zemalja za novinare.

Usprkos ogromnim poteškoćama, Abdifatah Hassan, kojem je oštećen vid, postao je novinar u zemlji koja se nalazi među najsmrtonosnijima za ljude u toj profesiji. On radi za jednu od vodećih radio stanica u Mogadishuu.

Njegovi prijatelji i kolege zovu ga Kalgacal.

''Kao mali, dobio sam jednu očnu bolest. Zbog tadašnje situacije u Somaliji, nisam mogao dobiti prikladno liječenje. Nakon što je započeo građanski rat, izgubio sam svaku nadu da će mi se ikada vratiti vid, jer nisam dobio nikakvu zdravstvenu pomoć,'' kaže Kalgacal.

Usprkos divovskim poteškoćama, Kalgacal je ustrajao i sada radi na radio stanici Goobjoog kao iskusni novinar, gdje izvješćuje o somalijskom parlamentu.

Također vodi jedan tjedni program uživo za osobe s invaliditetom. Taj je program vrlo popularan, a fokus mu je osnaživanje hendikepiranih osoba putem informiranja o njihovim osnovnim pravima.

''Nadam se da ću svoj položaj u medijima moći iskoristiti da se borim za prava tih ljudi i poboljšam humanitarnu situaciju u zemlji,'' pojašnjava Kalgacal.

Osim toga, on se nada da će njegova poruka doseći i one izvan somalijskih granica.

Kad je prije dvije godine održao govor na događaju kompanije Technology, Entertainment & Design - globalne neprofitne organizacije za promicanje razumijevanja među kulturama - Kalgacal je opisao svoj put od rođenja u siromašnoj obitelji u južnoj Somaliji do svoje ženidbe, rođenja djeteta i položaja novinara, unatoč sljepoći.

On kaže da su ga mnogi pokušali odgovoriti od ove opasne karijere. Ali on im je rekao da mu je, još kao dječaku, to bio san i da ga to što nema vid ne čini više ili manje ranjivim od drugih novinara.

Ključ, kaže on, u svladavanju izazova i prepreka, bio je vjera u samoga sebe i u podršku prijatelja i obitelji, te u direktorima koji su bili voljni uposliti ga zbog njegovih sposobnosti, i, zahvaljujući njima, zanemariti njegov invaliditet.

Somalija: Unatoč sljepoći i opasnosti u zemlji, Kalgacal je uspješan novinar
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

XS
SM
MD
LG