Linkovi

Grčka: Zatvorena burza i banke, ispražnjeni bankomati


Na svjetskim burzama, cijene dionica su značajno pale zbog grčke dužničke krize: dionice u Aziji, Njemačkoj i Francuskoj pale su oko tri i više posto, a na njujorškoj burzi preko jedan i pol posto. Grčka se jutros probudila ne samo sa zatvorenom burzom i bankama, već i ispražnjenim bankomatima.

Grčka je, u nedostatku gotovine, naložila svojim bankama i burzi da ostanu zatvorene šest dana, počevši od danas. Umirovljenici su jutros stajali u redovima ispred poslovnica banaka i uzaludno pokušavali doći do svog novca.

Dimitris, umirovljenik, se požalio:

''Treba mi 20 eura da sutra kupim lijekove. Ne znam da li ću to uopće moći, niti imam li ikakvog novca na računu. Tko će mi ga vratiti? Svi oni mangupi trebaju jesti i piti. Jesu li se oni pitali kako ću ja dalje? Imam 40 godina radnog staža. Gdje je moj zarađeni novac? Smanjili su nam penzije i sad nam nije ostalo ništa.''

Premijer Alexis Tsipras u nedjelju je na državnoj televiziji objavio zatvaranje banaka, nekoliko sati nakon što je Europska središnja banka najavila da neće nastaviti program hitne pozajmice Grčkoj koji je omogućio domaćim bankama da posluju posljednjih tjedana:

''Zapamtite sljedeće: tokom ovih ključnih sati, kad smo svi sučeljeni s veličinom naše povijesti, bojimo se jedino straha. Nećemo mu dozvoliti da nas svlada.''

Alexis Tsipras ovo je izjavio nakon što je sastanak proteklog vikenda između grčkih pregovarača i njihovih europskih kreditora završio sporazumom o uvjetima trenutne pomoći temeljene na gotovini za reforme. U nedjelju ujutro, ministar financija Yanis Varoufakis nagovijestio je da Atena možda neće biti u mogućnosti da otplati jednu milijardu i 800 tisuća dolara Međunarodnom monetarnom fondu.

Za krizu koja ugrožava članstvo Grčke u euro bloku od 19 zemalja, premijer je okrivio europske kreditore.

Po trenutnom planu, banke i burza ostat će zatvorene sve dok grčki glasači ne odluče referendumom 5. jula hoće li prihvatiti nove mjere štednje koje zahtijevaju grčki kreditori.

Grčka: Zatvorena burza i banke, ispražnjeni bankomati
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

XS
SM
MD
LG