Linkovi

Ukrajina: Volonteri pomažu djeci raseljenoj zbog oružanog nasilja


Borbe koje se nastavljaju u istočnoj Ukrajini raselile su preko milijun ljudi. Nasilje i prisilno iseljavanje negativno su utjecali na psihičko stanje mnogih, najviše djece. Zbog toga brojni volonteri, među kojima su i psiholozi, pokušavaju pomoći.

Atmosfera nalik karnevalu dobrodošla je i radosna razbibriga za ove obitelji, pobjegle uslijed ratovanja u Ukraijini i prognane unutar vlastite države.

Maxim Maslyuk, njegova žena i petero djece žive u Kijevu, nakon što su pobjegli pred borbama u Luhansku prije devet mjeseci. Ali još uvijek im se teško prilagoditi novim prilikama.

''Najteže je mojoj kćerki Diani. Četrnaest joj je godina i teško joj se uklopiti među druge tinejdžere. Jedan je razlog i to što je s istoka. Zbog toga je druga djeca zadirkuju, jer djeca tih godina znaju biti okrutna,'' kaže Maxim Maslyuk.

Lesya Litvinova, osnivateljica volonterskog centra koji je organizirao ovaj događaj, kaže da prevelik broj ljudi olako misli da su raseljeni pristaše pobunjenika.

Lesya i njena obitelj angažirali su se kad je ona, kao aktivistica, sudjelovala u jednom skupu na središnjem trgu u Kijevu. Sa sobom nosi gumeni metak iz sukoba sa specijalnom policijom da je podsjeća zašto je bila tamo.

''Naša genereacija nikad se neće izvući iz ove ratne situacije. Bez obzira kad će ona prestati. U našim glavama i u našim srcima, bit će urezana cijeli život,'' kaže Lesya Litvinova.

Centar registrira novoraseljene i brine se za donacije hrane, odjeće i lijekova. Međutim, psihološke traume su sve veći problem.

Olga, majka šestero djece iz Mauripolja, kaže da se ova organizacija trudi što najviše može da umanji stres među obiteljima koje posljednjih nekoliko mjeseci žive u ovom domu za raseljene. Olga kaže da, iako su prostorije krcate i manje nego idealne, psiholozi volonteri puno pomažu.

Koordinatorica Marina Breslavets kaže bi raseljena djece koja su proživjela oružani sukob mogla biti suočena s mnogim izazovima:

''Djeca se boje spavati, ostati u svojim sobama bez prisutnosti odraslih, a ispoljavaju i visoke razine agresije. Ili obrnuto: dijete koje je inače bilo sretno i aktivno, odjednom više ne reagira na ništa.''

Služba za psihološku pomoć i osobe u krizi ima 500 volontera širom Ukrajine, ali koordinatorica projekta Valentina Bukovsaya kaže da bi im dobro došla dodatna pomoć:

''Trebamo više pomoći od države. Potrebni su nam vladini standardi i njihovi programi rehabilitacije, kao i veća podrška za ljude koji pate u ovakvoj situaciji.''

Ukrajina: Volonteri pomažu djeci raseljenoj zbog oružanog nasilja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

XS
SM
MD
LG