Linkovi

SAD: Pregovori o iranskom nuklernom programu prilika za rješavanje sudbine Amerikanaca držanih u Iranu?


Jason Rezaian
Jason Rezaian

Američki državljanin Robert Levinson nestao je u Iranu 2007. godine. Njegova porodica tvrdi da je on najduže držani talac u američkoj povijesti.

Rodbina Amerikanaca koje iranski režim drži kao zatvorenike, ili se vode kao nestali u Iranu, traže od administracije predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame da vrši pritisak na Teheran tokom pregovora o iranskom nuklernom programa radi njihovog oslobađanja i nalaženja.

Upravo sada jednom od tih američkih državljana sudi se na iranskom revolucionarnom sudu, zatvorenom za javnost, što je inače redovna praksa. Riječ je o reporteru Washington Posta Jasonu Rezaianu, optuženom za špijunažu. vrata. Do početka suđenja u zatvoru je držan više od 300 dana.

U obraćanju članovima Kongresa njegov brat Ali je istakao da su optužbe za špijunažu potpuno neosnovane:

"Reći ću vrlo jasno. Optužbe protiv Jasona su izmišljene. On je ponekad pisao o iranskoj unutarnjoj i vanjskoj politici, ali to je apsolutno legalno izvještavanje priznato širom svijeta kao novinarstvo."

Američki državljanin Robert Levinson nestao je u Iranu 2007. godine. Njegova porodica tvrdi da je on najduže držani talac u američkoj povijesti. Pregovori sa Iranom o nuklernom programu, nadaju se Levinsonovi, mogli bi dovesti do njegovog oslobađanja.

Daniel, najstariji sin Roberta Levinsona, na saslušanju u Kongresu je rekao:

"Moja porodica vjeruje da su ti pregovori najbolja mogućnost da se moj otac vrati kući. Američki zvaničnici trebalo bi da očev slučaj narednih tjedana uključe u pregovore o nuklernom programu Irana."

Već 3 godine u iranskom zatvoru je i pastor Saeed Abedini, koji je u vodio skupove na kojima je proučavana Biblija. Njegova supruga Naghmeh je, takođe u Kongresu, naglasila da je to u skladu sa iranskim zakonima i dodala:

"Saeed je mučen. Prvih nekoliko mjeseci tučen je često i teško. Imao je više unutarnjih povreda i unutarnjih krvarenja. Sada je u zatvoru za progranike."

Zastupnici, članovi Odbora za spoljnu politiku Zastupničkog doma Kongresa, usvojili su rezoluciju kojom se traži oslobađanje svih američkih državljana držanih u Iranu. Predsjedavajući Odbora Ed Royce je tom prilikom rekao:

"Ovaj odbor se solidariše sa vama, sa svakim članom porodica naših državljana. Ne možemo zamisliti kroz šta prolazite. Dijelimo vašu neizvjesnot i frustracije koje vas muče."

Jedna od ocjena izrečenih tokom susreta sa članovima porodica Amerikanaca, zatvorenih i nestalih u Iranu, je ocjena da će biti teško vjerovati da će iranski režim poštovati sporazum o nuklearnom programu koji bi trebalo da bude finaliziran prije kraja juna.

SAD: Pregovori o iranskom nuklernom programu prilika za rješavanje sudbine Amerikanaca držanih u Iranu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

XS
SM
MD
LG