Linkovi

ISIS preuzeo odgovornost za samoubilački napad u Libiji


U napadu je poginulo petero članova skupine Fajr Libya - Libijska zora - u gradu Misrata na sjeverozapadu zemlje. Time je potrvđena prisutnost ISIS-a u politički razlomljenoj Libiji.

Na zapadnom rubu svog samoproglašenog kalifata, Islamska država izvela je jučer napad automobilom punim eksploziva na kontrolnoj točki pored libijskog grada Misrata.

Borci Islamske države proglasili su - citiramo - ''rat'' protiv saveza milicija Libijska zora koji ima kontrolu nad Tripolijem. Prisutnost Islamske države vidi se kao neželjeni vanjski igrač u zemlji s brojnim unutarnjim sukobima. Khalifa Ghwell, premijer neslužbene libijske vlade u Tripoliju, je istaknuo:

''Pružat ćemo podršku svim vojnim, policijskim i revolucionarnim snagama u istjerivanju i borbi protiv otpadnika koji su došli u Libiju tvrdeći da predstavljaju islam. Islam se takvih odriče.''

Ova militantna organizacija napala je Libiju nekoliko puta od kraja prošle godine, i time ponovno potvrdila svoj geografski domet iz Iraka i Sirije, gdje su pripadnici ISIS-a navodno razorili prazan zatvor koji je nekoć bio u vlasništvu političkih disidenata u Palmyri.

ISIS i dalje iskorištava trenutke političkog kaosa da bi postigao svoj napredak. Aktivisti tvrde da su vojne snage ubile na desetke ljudi, uključujući civile, u gradu Aleppo na sjeveru Sirije u subotu.

Analitičarka za Siriju, Jennifer Cafarella, kaže da bi snage Islamske države trebalo oslabiti vojnim akcijama prije nego što politička rješenja budu održiva:

''Mene ne zabrinjava sposobnost izgradnje političkih struktura koje će ispuniti vakum, već postizanje vojnog uspjeha na terenu. Izgledi za poražavanje ISIS-a u Siriji trenutno su zaista neznatni.''

ISIS preuzeo odgovornost za samoubilački napad u Libiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

XS
SM
MD
LG