Linkovi

SAD i NATO stoje uz Irak u borbi protiv ISIL-a


Američki predsjednik Barack Obama sastao se u Bijeloj kući s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom, 26. maja, 2015.
Američki predsjednik Barack Obama sastao se u Bijeloj kući s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom, 26. maja, 2015.

Nakon nedavnog napretka koji je Islamska država postigla u Iraku i Siriji, međunarodna zajednica zalaže se za podržavanje napora u borbi protiv milicije. Predsjednik Barack Obama sastao se s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarao o najnovijim borbenim strategijama.

Predsjednik Barack Obama jasno je obznanio da su se Sjedinjene države obvezale da će se boriti protiv Islamske države i drugih terorističkih prijetnji u partnerstvu s drugim državama.

''Usko surađujemo s NATO saveznicima kako bi se nosili s problemima borbe protiv terorizma i osigurali daljnju, učinkovitu suradnju u borbi protiv ISIL-a, jer svih 28 zemalja članica NATO-a su članice koalicije koja podržava iračku vladu u borbi protiv ISIL-a,'' izjavio je američki predsjednik.

Nakon razgovora s predsjednikom Obamom, glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg rekao je da se savez priprema za izazove koji dolaze sa Srednjeg Istoka i Sjeverne Afrike:

''Mi se prilagođavamo i odgovaramo novoj strategiji, povećavamo spremnost i pripravnost naših snaga. Europski saveznici preuzimaju vodstvo u uspostavljanju izvanrednih snaga, združenog stožera, a sve to uz veliku predanost i doprinos Sjedinjenih država.''

Sastanak, održan u utorak, poklopio se s objavljivanjem video snimka britanskih obrambenih snaga koji pokazuje zračne napade njihovih aviona na položaje Islamske države u sjevernom Iraku, uključujući njihove bunkere i artiljeriju.

Sjedinjene države pružaju savjetodavnu podršku i dio vojne opreme iračkoj vojsci. Međutim, vladinim snagama potrebna je pomoć lokalnih milicija.

Situacija nije idealna, prokomentirao je za Alhurra televiziju analitičar Douglas Ollivant iz Washingtona:

''Želio bih da je dio trupa isključivo pod zapovjedništvom iračke vlade, ali oni žive u drugačijem svijetu. No, učešće tih snaga bolje je nego da se Islamskoj državi dozvoli da preuzme Ramadi.''

Sjedinjene države upozorile su iračku vladu da ne poduzimaju nikakve akcije koje bi mogle ponovno izazvati sektaški sukob.

SAD i NATO stoje uz Irak u borbi protiv ISIL-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

XS
SM
MD
LG