Linkovi

Turska oporbena stranka traži podršku religioznih glasača


Vodeća oporbena stranka u Turskoj, Republikanska narodna stranka, ili CHP, pokušava promijeniti imidž pred opće izbore 7. juna. Taj potez dolazi nakon niza uzastopnih poraza ove stranke od islamistički orijentirane stranke AKP, koja CHP predstavlja kao stranku koja se protivi religiji.

Kandidatkinja za turski Parlament Selin Sayek-Boke jedno je od novih lica sekularne stranke CHP koja se - za razliku od prijašnjih kampanja - usredotočuje na ekonomiju.

Ona kaže da slanje ekonomske poruke, kao i obećanje i volja za boljom javnom administracijom, dotiče svačiji život.

Sayek-Boke svoju poruku prenosi malim poduzetnicima, tradicionalnim glasačima vladajuće stranke AKP. CHP obećava smanjenje poreza na dizel gorivo i druge promjene kojima je cilj revitalizirati usporenu ekonomiju.

Čini se da njena poruka ima odjeka kod nekih trgovaca, mnogi od kojih se žale na slabi promet.

Jedan poduzetnik smatra da će to pomoći ljudima da si pokriju osnovne životne potrebe jer će cijene pasti, a to će dovesti do oživljavanja tržišta - kaže on.

MANDATORY CG: Reklamne poruke CHP kampanje

Spretno-osmišljene poruke koje je producirala jedna od vodećih marketinških agencija dio su strategije CHP-a da se riješi svog staloženog sekularnog imidža.

Međutim, ostavština CHP-a, temeljena na osnivatelju sekularne države, Mustafi Kemalu Ataturku, i činjenica da je do nedavno ova stranka zagovarala smanjenje religijskih obreda i molitvi, kao i nošenja marame, predstavlja nešto za što ova stranka mora biti odgovorna.

Betul Durmaz, profesorica sociologije na Sveučilištu Geddiz, kaže da je CHP zabranila neke vjerske običaje u Turskoj i ponekad dovodila u pitanje nošenje marame. Zbog toga, dodaje ona, neki još uvijek nemaju povjerenja u CHP.

Brojne publikacije ove stranke imaju za cilj suprotstaviti se optužbama vladajuće islamistički orijentirane stranke AKP, da je CHP protiv muslimana.

Izmir, s velikom, uglavnom sekularnom populacijom, tradicionalno je uporište CHP-a, a njihova prijašnja sekularistička politika bila je popularna među mnogim urbanim glasačima. No, kandidatkinja Sayek-Boke inzistira da nova pluralistička poruka stranke ne znači da ona odbacuje svoje sekularne korijene.

Ona kaže da je CHP uložio ogroman trud da pokaže da je socijal-demokratska stranka. Socijal-demokratska stranka predstavlja jednako štovanje svih uvjerenja i svih etniciteta. Turska je, kaže ona, podijeljena u više stranaka kroz etnicitet i vjeru, a CHP stranka bi željela izgladiti tu podjelu.

U Izmiru, Sayek-Boke i njeni kolege kandidati nastoje proširiti podršku CHP-u među turskim vjernicima, ali se istovremeno ne žele udaljiti od svoje stranačke baze. Uspjeh CHP-a u postizanju tog cilja bit će ključan da se ustanovi jesu li postigli željene promjene u biračkom tijelu.

Turska oporbena stranka traži podršku religioznih glasača
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

XS
SM
MD
LG