Linkovi

SAD: Kalifornijski vodni sustav ne može podnijeti dugi sušni period


Suša u Kaliforniji događa se već četvrtu godinu za redom. Iako je guverner te savezne države naložio smanjenje korištenja vode u urbanim područjima, većina vode u Kaliforniji koristi se za poljoprivredu. Međutim, posljedice suše osjećaju i gradski korisnici i poljoprivrednici.

Suša u Kaliforniji zabrinjava skoro sve farmere u državi. Jedan od njih je i Ed McFadden, uzgajivač avokada u okrugu Ventura:

''Jako smo zabrinuti i mnogi od nas ni ne spavaju od brige. Ako pogledate okolo, vidjet ćete da su ova stabla tu već desetljećima.''

Ono što se događa s usjevima u Kaliforniji utječe i na područja izvan države, kaže John Krist iz Ureda za poljopprivredu okruga Ventura:

''Mi uzgajamo svježe voće i povće za polovinu Amerike.''

Krist kaže da je suša prouzročila nevolje za brojne farmere u državi.

''Poljoprivredni usjevi već su se smanjili. Prošle godine gotovo da uopće nije bilo dostave vode od države i iz saveznih projekata, a pola milijuna jutara zemlje ostalo je neobrađeno. To se itekako osjeća,'' dodaje John Krist.

Državni i savezni uredi kontroliraju količinu vode koju koriste mnogi kalifornijski farmeri. Velik dio te vode dolazi iz Sjeverne Kalifornije i iz rijeke Colorado. John Krist pojašnjava:

''Veći dio sustava za prikupljanje, spremanje i prijevoz vode u Kaliforniji izgrađen je pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, i tada je bio učinkovit, ali sad živimo u drugom vremenu.''

Spomenuti sustav ovisi o otopljenim naslagama snijega kao izvoru vode, i nije predviđen za duge periode bez oborina, kaže Stephanie Pincetl sa Sveučilišta Kalifornije Los Angelesa:

''U 20.-om stoljeću, bilo je više oborina nego ranije u povijesti, pa su sustavi izgrađeni za te kapacitete, ali tada nismo očekivali ovako veliki rast u poljoprivredi i u broju stanovništva kakav, kao niti klimatske promjene koje imamo danas.''

Promjene koje se očituju u toplijem i sušem vremenu.

''Neizbježno je da proučimo različite načine skladištenja vode,'' kaže John Krist.

Stephanie Pincetl predlaže da se prouče podzemne vode u Kaliforniji:

''Stvarno ćemo morati koristiti vodu koja se nalazi pod zemljom, u posebnim spremnicima, kako bi se stvorilo ono što nazivamo konjuktivnim upravljanjem vodama - površinskim i podzemnim vodama zajedno.''

Ed McFadden kaže da, za razliku od brojnih poljoprivrednih regija u Kaliforniji, gospodarstva u okrugu Ventura skoro u potpunosti ovise o podzemnoj vodi. No, on je u boljem položaju od svojih kolega u drugim okruzima:

''Za sada smo dosta uspješni. Ove godine imamo prilično dobru žetvu.''

Međutim, razina vode približava se rekordno niskoj. Poljoprivrednici kažu da je ključno pažljivo i pravično upravljanje vodom koja im je na raspolaganju - nužno potrebna svim farmerima u državi, bez obzira odakle dolazi.

SAD: Kalifornijski vodni sustav ne može podnijeti tekuću sušu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

XS
SM
MD
LG