Linkovi

SAD: Društveni mediji pomažu javnim uredima, ali i zabrinjavaju njihove djelatnike


Društveni mediji mijenjaju način na koji policijske uprave i ostali javni uredi obavljaju svoj posao. Iako novi mediji omogućuju nadziranje policije i protok vozila na zakrčenim prometnicama, postavljaju se pitanja o načinu korištenja tih medija.

U uredu javnog prijevoza za podzemnu željeznicu u Los Angelesu, ovi službenici nadziru trase autobusnih linija, kako bi identificirali potencijalna kašnjenja ili druge probleme. Sustav se koristi podacima iz kamera i senzora, a uskoro će koristiti i podatke iz aplikacije društvenih medija zvane Waze. Te podatke šalju vozači koji bilježe trenutačno stanje u prometu.

Kali Fogel kaže da su sustavu javnog prijevoza podaci o trenutačnim prometnim uvjetima prijeko potrebni:

''Informacije su najvažnije, zato nam je to jako važno. Imamo puno podataka o infrastrukturi. Ono što nam društvene mreže i aplikacije poput ove omogućuju je da popunimo praznine.''

Waze, u vlasništvu Googlea, udružio se s gradovima od Ria de Janeira do Jakarte kako bi pomogao da se bolje shvate obrasci u gradskom prometu.

Vozači poput Frede Sideroff iz Los Angelesa oslanjaju se na Google Maps i druge aplikacije za satelitsku navigaciju kako bi se probili kroz prometnu gužvu:

''Ova je aplikacija neprocjenjiva. Koristim je svaki dan.''

Ministarstvo prometa Californije također komunicira s vozačima putem poruka na elektronskim pločama auto cesta, web stranice za ucrtavanje auto cesta QuickMap i stranica društvenih medija kao što je Twitter.

Glasnogovornik kalifornijskog Ministarstva prometa kaže da inžinjeri prometa svakodnevno vide milijune putnih trasa:

''No, naš sustav je oko 60 ili 70 godina star, pa pokušavamo različite stvari kako bi iz njega izvukli maksimalni kapacitet, ne samo informacije koje se tiču izgradnje novih prometnica i autocesta ili njihovog proširenja, već i informiranje putnika unaprijed o stanju na cestama koje ih čeka na putu.''

Policijske uprave, kao ova u državi Maryland, koriste društvene medije za komuniciranje s javnošću.

Ali, nakon prosvjeda zbog smrti Afro-amerikanaca prouzrokovanih djelovanjem policije, kao i ubojstva nekoliko policajaca u odvojenim incidentima, neke policajce zabrinjava činjenica što aplikacije kao što je Waze identificiraju mjesta gdje se nalaze policijske stanice jer, kako kažu, to može prestavljati opasnost za njih.

Organizacije za promicanje građanskih sloboda koriste vlastite društvene grupe za poticanje građana da nadgledaju policiju, dok se policija i drugi javni uredi sve više oslanjaju na društvene medije za prikupljanje informacija i komuniciranje s javnošću.

SAD: Društveni mediji pomažu javnim uredima, ali i zabrinjavaju njihove djelatnike
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

XS
SM
MD
LG