Linkovi

Soči: SAD i Rusija obavezale se na usku suradnju u rješavanju globalnih pitanja


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry pored spomenika 2. Svjetskog rata u Sočiju, 12. maja 2015.
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry pored spomenika 2. Svjetskog rata u Sočiju, 12. maja 2015.

Razgovori američkog državnog tajnika Johna Kerryja s ruskim predsjednikom Putinom, kao i s ministrom vanjskih poslova Rusije, Sergejem Lavrovim, protekli su u pomirdbenom tonu i pokazali volju obaju strana za prisnijom suradnjom u rješavanju nekih ključnih globalnih problema.

Susret američkog državnog tajnika Johna Kerryja s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bio je prvi otkad je Kremlj pripojio Krim i otkad je ruska podrška borcima u istočnoj Ukrajini dovela do najvećih napetosti u odnosima sa Zapadom nakon Hladnog rata.

Američki državni tajnik prvo se u Sočiju sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim. Iako su potvrdili razlike u stavovima o situaciji u Siriji i Ukrajini, obojica su se složila da u oba slučaja mora postojati rješenje političkim putem. Dvojica diplomata također su istakla da će zajednički raditi na rješavanju globalnih problema.

''Od Ženevske konferencije do uklanjanja kemijskog oružja u Siriji, želio bih naglasiti da smo imali prilike vidjeti što se dogodi kad Rusija i Sjedinjene države surađuju. Stvarni napredak i rezultati itekako su mogući,'' izjavio je John Kerry.

A Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, je, između ostalog, rekao:
''...Rješenje brojnih urgentnih problema u današnjem svijetu ovise o našim dobro koordiniranim, zajedničkim naporima na međunarodnoj sceni.''

John Kerry i Sergej Lavrov istakli su brojna područja sličnih interesa, kao što je suprotstavljanje ekstremističkim skupinama poput Islamske države u Iraku i Siriji.

Međutim, njihova se mišljenja razlikuju kad se radi o ruskom pripajanju Krima i podršci pro-ruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Sjedinjene države optužuju Rusiju za kršenje Minskog sporazuma te pozivaju na primirje i povlačenje teškog oružja u istočnoj Ukrajini.

''Postoje određena neslaganja između Rusije i Sjedinjenih država o nastanku krize u Ukrajini, kao i o procjeni njenog razvoja, ali obje zemlje su se složile da bi tu krizu trebalo riješiti isključivo na miran način, kroz potpunu provedbu Minskog sporazuma,'' izjavio je gospodin Lavrov.

''Ako i kada Minski sporazum bude u potpunosti proveden, jasno je da će se sankcije nametnute od Europske unije i Sjedinjenih država početi smanjivati,'' dodao je John Kerry.

Dvije zemlje također imaju suprotne stavove što se tiče Assadovog režima u Siriji, gdje Sjedinjene države podržavaju umjerene skupine i političku tranziciju.

Dok neki politički analitičari navode brojna pitanja u kojima su se Washingon i Moskva kroz povijest razilazili, ali su svejedno mogli surađivati na drugim poljima sličnih interesa, Alina Polyakova iz Atlantskog vijeća upozorava da je razina nepovjerenja ipak previsoka:

''Ne možemo vjerovati Putinu kao posredniku za pregovaračkim stolom. On ima sklonost da mnogo toga kaže iza zatvorenih vrata, ali ne možemo računati da će se toga i držati.''

Američki i ruski diplomati najavili su daljnje sastanke kako bi istražili načine da se nose s krizama u svijetu. A analitičari kažu da su posjeti, poput ovog tajnika Kerryja, dobrodošli u Rusiji, jer predsjednik Putin želi predstaviti svoju vladu kao mirotvorca otvorenom prema dijalogu.

Soči: SAD i Rusija obavezale se na usku suradnju u rješavanju globalnih pitanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG