Linkovi

Američki P.E.N. dodijelio nagradu za hrabrost magazinu Charlie Hebdo


Hebdo-PEN Gala
Hebdo-PEN Gala

Uobičajeno harmonična i lijevo orjentirana američka literarna elita, našla se podijeljenom usljed nagrade za hrabrost koje je američki P.E.N. dodijelio ove godine francuskom sataričnom magazinu Charlie Hebdo. Neki od najpoznatijih američkih suvremenih pisaca razmijenili su medjusobne optužbe za kukavičluk , i sljepilo u odnosu na rasizam.

Glavni urednik francuskog magazina Gerard Biard, i filmski kritičar Jean-Baptiste Thoret su došli u New York kako bi primili nagradu za slobodu izražavanja koju im je dodijelio američki ogranak PEN-a.Islamski radikali su napali pariski ured magazina u januaru, kada je ubijeno 12 osoba, a još 11 ih ranjeno
Gerard Biard, Glavni i odgovorni urednik Charlie Hebdo :

"Jean-Baptiste i ja, smo vrlo ponosni da budemo ovdje kako bismo primili ovu prestižnu nagradu, iako smo svjesni toga da ima onih koji misli da je nagrada za nas - skandal. Puno se zahvaljujemo onima koji stoje uz nas."

Više od 200 članova PEN-a su napisali pismo prosvjeda protiv odluke da se nagrada za hrabrost dodijeli Charlie Hebdo, rekavši da su neke od karikatura kulturološki neosjetljive, ili čak rasističke.
Medjutim drugi su stali u obranu Hebdo-a, medju njima pisac Salman Rushdie, koji je godinama živio krijući se od svijeta jer je na njemu bila tzv fatwa - nalog da ga se ubije, a što je proglasio Iran.
Salman Rushdie, član britanskog odjela P.E.N.-a:

"Ako ste organizacija zaslobodu izražavanja, ako vjerujete u princip i vrijednost slobode govora ,onda se ta vaša vjera mora protezati na sve - i na ono s čime se ne slažete. Ako branite samo slobodu govora koja je u skladu s vašim moralnim okvirom, onda to nije ništa drugo nego cenzura. ."

S obzirom na predstavnike Charlie Hebdo-a, i nedavni napad u Texasu, svi gosti na dodjeli nagrade su morali proći kroz metalne detektore, u prisutnosti naoružanih policajaca.

XS
SM
MD
LG