Linkovi

Europa: 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata


Krajem ovog tjedna, u svim europskim zemljama, osim u Njemačkoj, održat će se svečanost obilježavanja 70.-e godišnjice svršetka Drugog svjetskog rata. Kako se danas gleda na taj rat i kakav on utjecaj još uvijek ima na Europljane?

Siv, rasprostranjen spomenik posvećen šest milijuna Jevreja smaknutih od nacista zauzima veliko područje u centru Berlina. Podignut je tek prije deset godina, no i tada uslijed prilične kontroverze. Dvije stotine metara dalje, iza onih stabala, nalazio se bunker iz kojeg je Adolf Hitler izdavao naredbe za vrijeme rata i u kojem je, kako se vjeruje, počinio samoubojstvo.

Ništa nije ostalo pod ovim parkiralištem, ali za posjetitelje kao što je Tina, umirovljena novinarka iz Velike Britanije, ostaju pouke.

''Čak i danas, u vlastitoj nam se zemlji rađaju ekstremističke skupine. Mislim da, ako mi, obični ljudi ne učinimo ništa, uvijek postoji šansa da se ponovi povijest,'' kaže ona.

Upravo to je poruka upućena građanima Berlina putem jedne izložbe videa i fotografija postavljene u nekoliko dijelova ovog nekoć podijeljenog grada.

Bjoern Weigel kustos je spomenute izložbe.

''Ovo se dogodilo prije 70 godina, ali u drugim dijelovima svijeta, čak i u nekim dijelovima Europe, to je svakodnevica,'' kaže gospodin Weigel.

Tema izložbe lako je razumljiva i onima iz drugih europskih zemalja koji dobro znaju da maj 1945. godine nije predstavljao okončanje problema na tom kontinentu. Julian, student iz Poljske, komentira:

''Za nas iz Poljske, to je značilo kraj destrukcije u našoj zemlji, ali mi smo bili pod sovjetskom kontrolom, tako da kraj rata za nas nije imao isto značenje. Ali, svejedno proslavljamo taj dan.''

''Ne znamo što bi se dogodilo da nije bilo tako. Možda bi svijet bio drugačiji ovdje u Njemačkoj, u Francuskoj, ili u čitavoj Europi,'' kaže Frank, nastavnik iz Francuske.

''Za Nijemce, kao i za mene, to je dan koji nećemo i ne smijemo nikad zaboraviti,'' kaže Gerd Appenzeller, član uredništva berlinskih novina Der Tagesspiegel.

On je zabrinut da se poslijeratna savezništva koja su ujedinila Njemačku i učinila je sigurnom, mijenjaju, baš kao što Rusija postaje sve deklarativnija, a nova generacija Nijemaca uzima mir zdravo za gotovo.

''Velika većina olako shvaća slobodu. Oni ni ne pomišljaju da je ta sloboda konstantno u opasnosti. Amerika se mijenja, globalni odnosi se mijenjaju, a Nijemci i ostatak Europe moraju se ujediniti i ostati zajedno, kako bi i dalje bili relevantan partner Sjedinjenih država,'' dodaje Gerd Appenzeller.

Američko veleposlanstvo u Berlinu kao da podvlači to parnerstvo, nalazeći se odmah uz Brandenburška vrata, jedan od njemačkih nacionalnih simbola, i nekoć simbol podijeljenosti na Istok i Zapad.

XS
SM
MD
LG