Linkovi

SAD: Kamere predstavljaju prednosti, ali i trošak, za policiju


Nakon incidenata širom Amerike, u kojima se policiju optužuje za nepropisno ponašanje, i policijske uprave i organizacije ljudskih prava zatražile su od policajaca da na sebi pričvrste male kamere kojima će snimati njihovo djelovanje.

Načelnik policije u Houstonu, Charles McClelland, podržava korištenje kamera u policijskim akcijama, ali kaže da te naprave predstavljaju određene probleme.

''Tip kamere, njena pozicija, vrijeme preuzimanja snimaka, prostor za arhiviranje - sve su to za nas veliki izazovi.''

Policijska uprava u Houstonu koristila je i testirala kamere u protekle dvije godine, postavljajući oko stotinu njih na policajce svakog dana. Ali, McClelland kaže da će postavljanje kamera na nekoliko tisuća policajaca i, nakon toga, pregledavanje svih video snimaka koštati mnogo novca.

''Morat ćemo policajce platiti prekovremeno za preuzimanje i arhiviranje tih videa.''

Osim toga, takvi video snimci mogu pokazati ograničenu perspektivu svakog incidenta. Kamere pričvršćene na uniformu policajca obično nude širokokutni pogled onog što se događa ispred objektiva, slično kao kod malih komercijalnih kamera. Načelnik McClelland kaže da takva perspektiva može mnogo toga propustiti.

''Policajac, na primjer, može okrenuti glavu i ugledati nešto što će kamera propustiti jer je postavljena na grudi i uperena samo prema naprijed.''

Većina policajaca koji nose kamere, ovdje i u drugim gradovima, podržava nošenje kamere.

Rita Watkins, izvršna direktorica Instituta za upravljanje policijom u Teksasu, kaže da u cijeloj zemlji postoji potražnja za ovim kamerama.

''Pouzdano znam da brojne policijske uprave pokušavaju proširiti svoj budžet i obraćaju se vlastitim zajednicama za pomoć kako bi osigurali novac za kupnju kamera.''

Ona dodaje da su i pravni stručnjaci zabrinuti oko toga na koji bi način trebalo upravljati fotografijama i video snimkama koje su napravili obični građani.

''I sami građani snimaju videe. Pitamo se kako oni njima manipuliraju, i koja je njihova dužnost i odgovornost da te informacije učine dostupnima policiji?''

I Ritu Watkins i Charlesa McClellanda brine što bi se dogodilo ako neki video snimak nestane ili bude neispravan.

''Radi se o tehnologiji koju je proizveo čovjek, pa je prirodno da će se, prije ili kasnije, pojaviti greška,'' kaže Rita Watkins.

On ističe da bi takav tehnički problem mogao izazvati neslaganja u gradu poput Baltimorea, gdje već postoji nepovjerenje u policiju.

McClellanda brine i moguće pomanjkanje rutinske komunikacije policije s građanima zbog kamera:

''Recimo, policajac snima nekog građanina, dok taj isti možda svojim mobilnim telefonom snima policajca.''

McClelland naglašava da ove kamere imaju prednosti, ali istovremeno predstavljaju trajni financijski teret za policiju. Jer, dodaje, kamere zastarjevaju svakih nekoliko godina, kad ih se mora zamijeniti novim i boljim modelima.

Kamere predstavljaju prednosti, ali i trošak, za policiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

XS
SM
MD
LG