Linkovi

Kontroverzni insekticid šteti populaciji divljih pčela


(Fotografija: Maj Rundlöf)
(Fotografija: Maj Rundlöf)

Prema najnovijoj studiji, popularni, ali kontroverzni neonikotinoidi narušavaju kolonije pčela u divljini.

Broj divljih pčela je u opadanju u Sjedinjenim Državama i u Europi. A to su loše vijesti, kaže Maj Rundlöf sa Sveučilišta Lund u Švedskoj:

''Pčele oprašuju i usjeve i divlje biljke, a divlje pčele su puno važnije nego što se nekad mislilo.''

Sjeme koje se tretira vrstom insekticida pod nazivom neonikotinoidi često se smatra uzročnikom ove negativne pojave.

Sjeme izrasta u biljke koje postaju otrovne za nametnike koji se njima hrane. Insekti koji ne jedu biljke nisu oštećeni. Ali pčele piju nektar tih biljaka i skupljaju njihovu pelud. O njihovom utjecaju na divlje pčele već se neko vrijeme vode žestoke rasprave.

Rundlöf i njeni kolege proučavali su pčele koje se hrane na poljima kanole, poznate kao uljana repica. Ona ističe:

''Najdramatičniji rezultat koji smo pronašli bio je da kolonije bumbara skoro uopće nisu rasle na mjestima gdje se upotrebljavao insekticid, za razliku od kolonija na mjestima gdje se on ne koristi.''

Jedna izdvojena vrsta pčela čije su košnice bile u blizini polja većinom bez insekticida nestala je pored polja koja su njima bila tretirana.

Općenito, studija je pokazala da je bilo oko upola manje divljih pčela po kvadratnom metru u poljima tretiranim insekticidom.

''Takvi su rezultati vrlo drastični u smislu učinka na divlje pčele,'' komentira Dennis vanEgelsdorp sa Sveučilišta Maryland. On nije bio uključen u ovo istraživanje.

Govoreći putem Skypea, vanEgelsdorp je rekao da jedna dobra vijest u toj studiji - da neonikotinoidi nisu negativno utjecali na košnice - svejedno predstavlja problem:

''Pčele koje proizvode med koriste se kao model za procjenu sigurnosti pesticida. Ali ova studija sugerira da možda ne bi smjeli njih koristiti kao model.''

Dok je Europska unija uvela dvogodišnju zabranu korištenja neonikotinoida, vanEngelsdorp kaže da je taj insekticid često najsigurniji proizvod dostupan na tržištu.

Ali dodaje da se prečesto koristi tamo gdje se ne bi smio:

''Umjesto zabrane, mislim da se trebamo vratiti na početak i koristiti neke osnovne tehnike, temeljene na zdravom razumu, kako bi bili sigurni da određene proizvode koristimo samo kad je to neophodno.''

U protivnom, kaže on, farmeri bi mogli povrediti mala bića koja im pokušavaju pomoći.

Kontroverzni insekticid šteti populaciji divljih pčela
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG