Linkovi

Stari američki automobili danas atrakcija na Kubi


Almendrones - kako ih Kubanci od milja zovu - danas su taksiji za obilazak Havane i prijevoz turista, od kojih mnogi s nostalgijom uživaju u ovim ''retro'' automobilima.

Stari američki automobili još uvijek voze ulicama glavnog grada Kube - sada prevozeći novi priljev turista na ovom otoku.

Prošlo je šest desetljeća otkad su posljednji američki automobili uvezeni iz Sjedinjenih država u Havanu. Stoga, kad se radi o održavanju ovih vozila, njihovi vlasnici i mehaničari na otoku moraju izvoditi razne ''trikove'' da bi ih održali u voznom stanju.

Kubanci od milja zovu ove stare taksije Almendrones. Ne postoji službena statistika, no procjenjuje se da danas u glavnom gradu kruži oko osam tisuća američkih auta iz 1950-ih godina.

Dijelovi ovog automobila rađeni su po modelu T Ford iz 1914. godine. Mogao bi biti muzejski primjerak, ali umjesto toga njegovi kotači vlasništvo su vozača Fernanda Reine.

''Nije lako naći rezervne dijelove za ovaj tip auta, ali znajte da smo mi stručnjaci u mehanici, pa kad ih moramo popraviti, snađemo se s motorima i dijelovima sličnih automobila,'' kaže Fernando Reina.

Naravno, s nestašicom originalnih dijelova, većina ovih automobila izgrađena je i popravljana s onim što se nađe pri ruci mehaničarima.

Benzinski motori mnogih vozila zamijenjeni su ekonomičnijim i novijim dizel motorima. Iako nose značke Forda, Chevroleta, Cadillaca ili Chryslera, ispod haube većina motora je ruskog ili češkog porijekla.

Raul Ravelo vlasnik je jedne havanske automehaničke radionice:

''S istim auto dijelovima rješavamo iste probleme. Od države smo dobili dozvolu za ovaj posao i obavljamo ga već 15, 20 godina,'' kaže on.

Tražeći inženjerska rješenja, ovi mehaničari moraju biti kreativni i snalažljivi. Popravljač automobila Isidoro Mudarra koristi knjigu izdanu povodom 100 godina američke automobilske industrije.

Ne radi se o priručniku za mehaničare, već o kataloškom izdanju za kolekcionare, pa - kad ne možete naći prave dijelove - i sjajna fotografija je dovoljna. Isidoro Mudarra automehaničar je i vlasnik jednog starog Mercuyja:

''Ovu knjigu o starim američkim autima koristim samo za ideju o detaljima, povijesti, markama, koji su od njih kabrioleti, a koji sportski. Trenutno popravljam Mercuryja iz 1948. godine.''

Iz jednog starog lavora Mudarra planira napraviti kotač.

Turisti u Havani impresionirani su ovim starim američkim automobilima produženih linija.

Pohrnuli su na vožnju gradom u klasičnim kabrioletima iz pedesetih godina.

''Ovo je super auto, i fantastična prilika. Bili smo na divnom obilasku Havane i jedva čekamo da se opet provozamo. Hvala vam dečki, bilo je krasno!'' rekla je ushićeno jedna turistkinja iz Kanade.

Jednosatni obilazak Havane u starim taksijima košta oko 30 američkih dolara.

Uz daljnje poboljšanje odnosa između Sjedinjenih država i Kube, stići će, nadaju se, i novi rezervni dijelovi koji će pomoći u dotjerivanju starih Almendronesa. Ali i poboljšati njihovu kvalitetu.

Možda je ironično da je Kuba pomogla u zaštiti tako važnog dijela ''Amerikane,'' ali sada svatko tko posjeti ovaj otok moći će u uživati u ovim automobilima.

Stari američki automobili danas atrakcija na Kubi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

XS
SM
MD
LG