Linkovi

Srednja škola u Tennesseeju širi poruku dobrote


Jedna srednja škola u Americi na popis svojih školskih pravila stavila je lijepo ponašanje. Tinejdžeri iz gradića u saveznoj državi Tennessee pružaju pomoć jedni drugima kad to zatreba - a u skladu s propisima ove škole.

Tinejdžeri u ovom gradiću u Tennesseeju, s tek dvije tisuće i 700 stanovnika, prate košarkašku utakmicu u kojoj im igraju prijatelji. Dok košarkaško igralište zahtijeva natjecateljski duh, drugdje u školi propisi nalažu da svi učenici budu dobri jedni prema drugima. Rezultati toga su izvanredni, po riječima i učenika i profesora. Doveli su i do nekih posebnih prijateljstava. Činovi dobrote postali su vrlo popularni, vrlo cool. U toj mjeri da je brižljivo ponašanje postalo pravilo u školskom okrugu Williamson.

''Takvo ponašanje sve nas čini sretnijima. I čitava zajednica je sretnija. A to je najvažnije,'' kaže Jake Current, učenik IV. razreda.

Todd Campbell, ravnatelj srednje škole Independence, smatra da su se dobra djela počela širiti nakon što je netko izvan kampusa bio neugodan prema jednoj ženi iz administracije. Ona ga je upitala zašto se prema njoj nije ponio bolje.

''Mislim da to nije tajna. Jednostavno ponekad - pogotovo mi odrasli - pokušavamo zakomplicirati stvari. To je kao kad je osamdesetih godina Nancy Reagan rekla: 'Samo recite NE.' To je isto. Kad je nešto jednostavno, ima puno više odjeka,'' kaže Todd Campbell.

Iskustvo administracijske službenice imalo je odjeka u školskim hodnicima. Učenici koji se lijepo odnose prema drugima viđeni su toliko puta da su fotografije s učenicima u majicama s natpisom ''Be Nice'' - ''Budite dobri jedni prema drugima'' - izložene na zidu pored školskog predvorja.

U januaru, snimak jednog video amatera prikazuje dobro djelo učenika kad je njihov školski košarkaški tim okrunio Daniela Wooda, učenika četvrtog razreda koji ima Down sindrom, i proglasio ga ''kraljem,'' odnosno najpopulranijim učenikom u školi. Svi u publici su klicali uz pljesak kad su učenici okružili Daniela tokom svečanosti.

Otkad je video, koji je snimio Danielov otac, objavljen na You Tubeu, pogledan je preko 40 tisuća puta.

Osoba kojoj je bilo posebno drago vidjeti novookrunjenog kralja bio je Danielov najbolji prijatelj Jake Current.

''Svaki dan čujemo se na Face Timeu. On me zove doslovce stalno. Nikad u životu nisam dobivao toliko telefonskih poruka od nekog. To je neobično. Planiram s njim ostati u kontaktu i redovito dolaziti doma s koledža kako bih se družio s njim, kao i do sada,'' kaže Jack.

Slična djela dobrote nastavljaju se u ovoj srednjoj školi, ali i u drugim školama u okrugu Williamson. Svaka od 41 škole u okrugu sada je usvojila mantru ''budite dobri,'' kaže ravnatelj Campbell.

Srednja škola u Tennesseeju širi poruku dobrote
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG